Közélet

Készül a kilencedik szankciós csomag, ami elkaszálná a paksi bővítést

Egyre többször hallani, hogy az Európai Unió már dolgozik a kilencedik szankciós csomagon. Az biztos, hogy egyre jobban érik, hogy az unió megtiltaná az orosz nukleáris energia és a fűtőanyagok területén az együttműködést, ami Magyarország számára kegyelemdöféssel érhetne fel – írja az Index.

Az Európai Bizottság Lengyelország és a három balti állam nyomására már a kilencedik szankciós csomagon dolgozik – tudta meg a Szabad Európa. A lap által látott lengyel–balti tervezet ugyanis megtiltaná az együttműködést az oroszokkal a nukleáris energia területén, és bezárna meglévő kiskapukat.

A JAVASLATOKAT ÁTADTÁK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KÉPVISELŐINEK

Az értesülések szerint az utóbbi időben a döntéshozók hozzáláttak a kilencedik szankciós csomag összeállításának. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a nyolcadik uniós szankciós csomag után az unió zárónyilatkozatában az alábbi mondat is szerepel: “az Európai Unió tovább szigorította a korlátozó intézkedéseket Oroszország ellen, és készen áll arra, hogy folytassa.” Ezt követően aktivizálták magukat a korábban említett tagállamok, és a kilencedik szankciós csomagra vonatkozó javaslatokat már át is adták az Európai Bizottság képviselőinek, hogy megkezdődjenek a tagállami egyeztetések. Ezt követően történhetne meg, hogy hivatalosan is beterjesztik a kilencedik csomagot.

Szijjártó Péter külügyminiszter már korábban is jelezte, hogy néhány uniós állam már a kilencedik szankciós csomagról és a nukleáris energiát érintő szankciókról beszél. A külügyminiszter akkor egyértelművé tette, hogy Magyarország ezt nem fogja támogatni.

TÖBB TERÜLETET IS ÉRINTENE

Szabad Európa szerint szerint alapvetően négy főbb témakört érintenének a következő büntető intézkedések, amelyeket olyan területekre is kiterjesztenék, amiket korábban egyes tagállamok lesöpörtek az asztalról, emiatt továbbra is kicsi az esély, hogy összejönne-e az egyhangú támogatottság a kilencedik orosz szankciós csomag mögött. A főbb szankciós irányok az alábbiak lehetnek:

  • Az új csomagban már megtiltatnák a nukleáris energia és a fűtőanyagok területén az együttműködés Oroszországgal. Tehát kiterjesztenék az energiaszektort érintő büntető intézkedéseket – ez gyakorlatilag lehetetlenné tenné a paksi bővítést. Ezt szinte biztosan megvétózná a magyar kormány.
  • Szankcionálnák az Oroszországból származó gyémántimportot, és teljes betiltanák az acéltermékek behozatalával együtt. Eddig ezek ellen az intézkedések ellen a gyémántok terén Belgium, míg az acél esetén Olaszország állt ellen.
  • Az Oroszországból származó, cseppfolyósított gázból (LNG) készült termékek behozatalát is embargó alá helyeznék.
  • A technológiai ügyeletek uniós exportját is tovább korlátoznák, és tilalom alá helyeznék például a számítógépes szoftvereket.
  • Megtiltanák minden egyes orosz tulajdonban lévő hajó és vízi jármű kikötését az Európai Unió partjain.
  • Kizárnák, hogy uniós állampolgárok orosz állami és magáncégek irányítótestületeiben viselhessenek funkciót, továbbá megtiltanák azt is, hogy az EU-ban bejegyzett jogi személyek pénzt fogadjanak el orosz állami szereplőktől vagy oligarcháktól.
  • A javaslat értelmében megtiltanák három orosz tévécsatorna – köztük a Rosszija 1 – európai sugárzási jogát.

Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy ezek közül a javaslatok közül melyik fog megvalósulni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb