Közélet

Szegedi politikus elmeorvosi megfigyelését indítványozta a nyomozó ügyészség (frissítve)

Péntek délután rendőrök fogták közre Szabó Bálintot, miután a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte őrizetbe vételét – számolt be róla a Blikk. Mint a lap idézte, a szegedi önkormányzati képviselő a Facebook-oldalán látható videós közvetítésében jelezte, hogy a nyomozó ügyészség indítványozta az elmeorvosi megfigyelését, amely elrendeléséről a bíróság pénteken volt hivatott dönteni.

A lap arról írt, hogy a politikus számára a pénteki, rendőrségi akció nem volt váratlan, Facebook-oldalán néhány napja tette közzé a Terrorelhárítási Központ jelentését, melyben összesen öt olyan esetről számoltak be, amikor a képviselő a védett személy közelébe férkőzött, kijátszva a biztosítást. Ezek között volt az is, amikor 2021. december 13-án besorolt a Budapesten tárgyaló Emmanuel Macron akkori francia elnök kísérő konvojába, s így a nyilvánosság elől lezárt területre is sikerült bejutnia.

A Blikk szerint az önkormányzati képviselő az elmúlt néhány napban többször is jelezte a Facebookon megejtett videós közvetítésében, hogy a nyomozó ügyészség indítványozta az elmeorvosi megfigyelését, amely elrendeléséről a bíróság hivatott dönteni.

A Likvid Kontroll és a Mindenki Szegedért Mozgalom közösségi média oldalain a politikus egy “célra tarts” szöveggel a Budai Központi Kerületi Bíróság címét tette ki tegnap, a lap szerint péntek délelőtt itt tartották Szabó tárgyalását. A szegedi képviselőt 40 fős szimpatizánscsoport várta, zászlókkal, molinókkal a bíróság épülete előtt.

A BÍRÓSÁG VÉGÜL MÁSKÉPP DÖNTÖTT, A DÖNTÉS MOST AZ ÜGYÉSZSÉG KEZÉBEN VAN

“A terrorelhárító jelentése nagyjából fedi a valóságot, némely helyen hiányos, szakszerűtlen” – ismerte el a lap érdeklődésére a belépés előtt a politikus. “Különböző helyszíneken és egyeztetett időpontokban ott voltam, találkoztam a miniszterelnökkel Balatonalmádiban, a veje nyaralójában, vagy a TEK biztosítása mellett a személyi titkára közvetítésével a Kossuth rádióban. Valóban ott voltam Macron elnök látogatásakor a Várkert Bazárban, és találkoztam a Cinege utcai háza előtt is a testőre tudomásával”

A Blikk arról írt, hogy Szabó a tárgyalásra belépve előzetesen nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a bíróságról egyenesen az Igazságügyi Megfigyelő és Elmeorvosi Intézet szigorúan őrzött osztályára viszik. Végül a bíróság nem így határozott, az elmondása szerint visszautalta a döntés lehetőségét az eljáró ügyészségnek.

A felvétel az ominózus Kötcsei Pikniken készült. Fotó: Papajcsik Péter, Index

VÁROS SZÉLI GYORSÉTTEREMNÉL KAPCSOLTÁK LE A RENDŐRÖK

A bulvárlap feltette a kérdést a Központi Nyomozó Főügyészségnek: ezek után várható-e, hogy az ügyészség érvényt szerez az indítványának, és elrendeli a férfi őrizetbe vételét, és zárt osztályon történő elmeorvosi vizsgálatát?

“A gyanúsított közösségi médiában közzétett állításaival ellentétben a bíróság ma nem döntött érdemben az ügyben, tekintettel arra, hogy a szegedi önkormányzati képviselő a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg az ülésen. A nyomozó ügyészség elrendelte a gyanúsított őrizetét. További adat az ügyről nem közölhető”

– kapták meg az ügyészség válaszát.

A tudósítás szerint Szabó Bálint ezt követően még autóval eljutott egy város széli gyorsétteremig, itt azonban úgy a Blikk úgy tudja, hogy percekkel később rendőrök jelentek meg, s több híve szeme láttára beültették egy rendőrautóba.

FRISSÍTVE: SZOMBAT ESTE BEFUTOTT AZ MTI KÖZLEMÉNYE, HIVATALOS SZEMÉLY ELLENI ERŐSZAK ÉS KÖZÚTI VESZÉLYEZTETÉS MIATT TARTÓZTATTÁK LE SZABÓT

Elrendelte a hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság szombaton – írta szombat este kiadott hivatalos közleményében az MTI.

A Fővárosi Törvényszék szóvivője az információt megerősítette. Szabó József Tamás közölte: a letartóztatást a bűnismétlés veszélye indokolja. A nyomozási bíró a gyanúsított ellen korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ehhez szükséges önkéntes jogkövetés a gyanúsított esetében teljes mértékben hiányzott, sokszor megszegte az előírt szabályokat – jelezte.

A szóvivő felidézte, hogy a gyanúsított egyebek mellett gépkocsijával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, ezzel veszélyeztette a konvojban haladók, valamint az arra közlekedők testi épségét. Emellett ellenszegült rendőri intézkedéseknek. A férfivel szemben több eljárás van folyamatban, de tevékenységét akkor is folytatta, miután az első cselekménnyel meggyanúsították – tette hozzá a szóvivő.

Szabó József Tamás jelezte: az ügyészség azt indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki, de a bíróság ezt elutasította, mert korábbi szakértői vélemény alapján ez nem indokolt.

A végzés nem végleges, a gyanúsított a döntéssel szemben fellebbezést jelentett be – közölte a szóvivő.

Forrás: MTI, Blikk, Mindenki Magyarországért (FB)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb