Közélet

Gulyás Gergely: Valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére

Pont egy hete tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, ma viszont újabb bejelentésekre készülnek. A főbb témák között fognak szerepelni minden bizonnyal az orosz–ukrán háború legújabb fejleményei, a Lengyelországba becsapódott rakéta, és leállt a Barátság olajvezeték.

A magyar kormány november 16-án, szerda reggel 8-kor ült össze a Karmelita kolostorban, az ülésen elemezték a kialakult háborús helyzetet. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda reggel azt közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit.

A friss bejelentéseket non-stop hozni fogjuk, élőben a Szeged365.hu-n!

FRISSÍTVE (15:05): KEZDÜNK

Gulyás Gergely: “megszokhattuk, hogy február 24. óta ez a téma, de ma különösen is indokolt. Már tegnap is érkeztek olyan hírek, amelyek rendkívülinek minősülnek. Tegnap késő délután kaptunk értesítést a Moltól, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, a leállás átmeneti volt. Ha nem így lett volna, akkor is lett volna elég olaj. A jó hírt Szijjártó Péter már bejelentette, újraindult az olaj a Barátság kőolajvezetéken, az áramellátást kellett hozzá biztosítani.”

FRISSÍTVE (15:10): MINÉL ELŐBB BÉKE KELL, HOGY LEGYEN

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kormányfő a lengyel eseményre reagálva összehívta a védelmi tanácsot és beszélt a NATO főtitkárával, támogatásáról biztosította Lengyelországot. “Várjuk a vizsgálat eredményét, de ukrán rakéta csapódhatott be. Minél előbbi béke kell, tárgyalások és hosszútávú megoldás, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi szuverenitását és békét biztosít.” Az ő ismereteik szerint is egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be. „Azok az órák, amikor sokan támadást feltételeztek, erősítik annak fontosságát, hogy mihamarabb tűzszünet legyen” – mondta miniszter. A kormány a NATO alapcikkelyeit továbbra is kötelezőnek tekinti – tette hozzá.

FRISSÍTVE (15:11): TURISZTIKAI AKCIÓTERVET FOGADTAK EL

A turizmussal is foglalkoztak a szerdai kormányülésen, turisztikai akciótervet dolgozott ki és fogadott el a kormány. Kormánytámogatásra van szükség, hogy az energiaválság ellenére is nyitva tudjanak lenni az éttermek, szállodák, vendéglők – mondta Gulyás Gergely. Mint kiemelte, 34 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest, ami alig marad el a Covid előtti utolsó évtől. 45 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele 2021-hez képest idén, de az energiaválság miatt ez az ágazat is nehéz helyzetbe került.

Változnak a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok: eltörlik a füleket, az összegeket egyben lehet majd felhasználni, céltól függetlenül.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást is felfüggesztik 2022. október elseje és 2023. március 31-e között, a már befizetett összeget visszaigényelhető lesz.

FRISSÍTVE (15:27): NEM GYORSÍTJÁK A HADERŐFEJLESZTÉST

A kormány tíz éve azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a haderőfejlesztést, tovább már nincs hova gyorsítani – mondta Gulyás a haderőfejlesztéssel kapcsolatos kérdésre. A miniszter megvédte a baloldalt is. Azt mondta a tegnapi eseményekről, hogy ott a bizonytalanság miatt meggondolatlan reakciók is születhettek. „Szövetségeseink higgadtak voltak, a lengyelek és amerikaiak is jól reagáltak” – monda.

„Ha az olajnak a csővezetéken nem biztosított a szállítása, akkor tankerekkel is megoldható lenne.” Gulyás azt mondta, hogy ezzel problémák lennének, mert a Horvátországban található vezeték kapacitása korlátozott. A miniszter hozzátette, hogyha esetleg hosszabb távon nem érkezne kőolaj az országba, akkor is legalább egy hónapra elegendő tartaléka van az országnak.

FRISSÍTVE (15:29): OROSZORSZÁG A FELELŐS

Gulyás Gergely világossá tette, hogy a háborúért Oroszország a felelős. Szerinte még az a következtetés is megáll, hogy a lengyelországi rakétabecsapódás nincs a háború nélkül. Ha viszont egy ukrán rakéta okozta két ember halálát, akkor nehéz közvetlenül orosz felelősségről beszélni. 

FRISSTÍVE (15:45): NEM LESZ ÉLELMISZERHIÁNY AZ ÁRSAPKA MIATT

„Országosan és általánosságban nem tartunk attól, hogy ne lenne elegendő burgonya és tojás” – mondta a miniszter az ársapka miatt esetlegesen felmerülő áruhiányról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb