Közélet

Kiverte a biztosítékot Orbán Viktor sálja: az ukránok bekéretik a magyar nagykövetet, de áll a bál Romániával szemben is

Nagy visszhangot keltett Orbán Viktor miniszterelnök görög–magyar meccsen viselt sálja, amelyen a történelmi Magyarország térképe látható. Az ukrán külügyminisztérium sem hagyta szó nélkül a látottakat, be is hívják a magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt – írja az Index. Mint kiderült, nem csak az ukránok akadtak ki, hanem Románia is.

„A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez” – írta közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. A diplomata azt nehezményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg Magyarország Görögországgal vívott barátságos futballmérkőzésén. “A magyar nagykövetet be fogjuk hívni Ukrajna Külügyminisztériumába, hogy tájékoztassuk őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról” – tette hozzá az ukrán külügyi szóvivő.

HORVÁTORSZÁG IS REAGÁLT

A horvát kormányfő a helyi sajtónak reagált az üggyel kapcsolatban, elmondta: nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország”-sálat visel. Ugyanakkor elmondta: „Ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.” A horvát államfő, Zoran Milanovics azonban azt mondta, nem kellene reagálni Orbán Viktor ezen „lépésére”. Szerinte a szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb.

ROMÁNIÁNAK SEM TETSZIK

A román külügyminisztérium is kommentálta a történteket. Közölték a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helytelenítik” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát. A külügyi tárca hétfő esti közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”. A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel – írja az Új Magyar Szó.

A meccsen készült videót Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára is feltöltötte:

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb