Közélet

Brutális áremelés elé nézhetnek a szegedi dohányosok: 7-800 forinttal is drágulhat egy doboz cigi

Akár 7-800 forinttal is drágulhatna egy doboz cigaretta ára a szegedi boltokban, miután az Európai Unió – egy, a Financial Times birtokába került bizottsági anyag szerint – a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül. A hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe duplájára emelkedne, de az e-cigi sem úszná meg a dolgot, arra 20-40, míg a hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnének ki.

Az EU tovább akarja csökkenteni a dohányzók arányát és ennek a törekvésnek az egyik eszköze lenne a Bizottság dokumentumtervezete szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázása, vagyis 3,6 euróra történő felemelése 20 szálanként – írta a Portfolio.

A cikk külön felhívja a figyelmet arra, hogy ez az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai uniós országokban, ahol a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró is lehet.

ÁTLAGOSAN 1900-2000 FORINT MOST EGY DOBOZ CIGI, EZ AKÁR 7-800 FORINTTAL IS DRÁGULHATNA

A legutóbbi KSH-adatok alapján egy doboz cigaretta ára valahol 1900-2000 forint volt (vagyis ez már közelebb volt az 5 eurós árszinthez). Legutóbb Magyarországon idén július elsejétől történt adóemelés (amikor is jött a többi különadó és azok emelése is a költségvetési kiigazító csomag keretében): a cigaretta esetében júliustól decemberig a jövedéki adó mértéke 27 800 forint ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23,5 százaléka, de legalább 40 800 forint ezer darabonként.

Ez januártól tovább emelkedik: 29 500 forint ezer darabra vetítve és a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, de legalább 41 800 forint/ezer darab. Ha leegyszerűsítve számolunk, akkor jelenleg 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint. Ha viszont életbe lép az Európai Bizottság friss javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne, ami közel duplázódást jelent.

Tehát egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna idehaza.

NEM ÚSSZÁK MEG AZ ELEKTROMOS CIGIK SEM, 20-40 SZÁZALÉKOS JÖVEDÉKI ADÓT VETHETNEK KI RÁJUK

Már folyamatban van tehát a dohánytermékek adóztatásáról szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása, és ennek keretében az új típusú dohánytermékek – így például az elektromos cigaretta, és a hevített dohánytermékek – adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék. A döntéshozók ugyanis felismerték azt a kedvezőtlen trendet, miszerint az új, nem hagyományos dohánytermékek egyre népszerűbbek a fiatalok körében.

  • Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos,
  • míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki a kiszivárgott anyag javaslata szerint.
  • A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki, ami 1000 eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

2040-RE DOHÁNYZÁSMENTES NEMZEDÉKET SZERETNÉNEK, MEG PERSZE, 9.3 MILLIÁRD EURÓNYI TÖBBLET ADÓBEVÉTELT

Becslések szerint a tervezett adóemelés várhatóan összesen 9,3 milliárd euró többletbevételt hozna az EU tagállamainak – idézte a Financial Times sorait a 24. A végső cél, hogy az EU 2040-re dohányzásmentes nemzedék jöjjön létre- idézi a lap az anyagot. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a bizottsági anyag nem “füstmentes”, illetve egyéb modern, manapság sokat használt hívószavakat tűzött a zászlajára, hanem azt, hogy a dohány, mint termék fogyasztását minimalizálja. Az unió rákellenes tervének részeként az egészségügyi tisztviselők célja, hogy az uniós állampolgárok körében a dohányzás aránya a jelenlegi 25 százalékról 2025-re 20 százalékra, 2040-re pedig 5 százalék alá csökkenjen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb