Közélet

Bejelentés a hétvégére: bevezették az olajársapkát, de Magyarország mentességet kapott

Jön az orosz olajársapka, vagyis, az Európai Unió és a G7 csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról. A nemzetközi bejelentést egy hazai követte, mint Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délután közzétette, Magyarország mentességet kapott, ezzel a politikus szerint sikerült megvédeni hazánk energiaellátásának biztonságát.

Az Európai Unió és a G7 csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását – közölte az Európai Bizottság szombaton. A brüsszeli testület közleményében azt hangsúlyozta, szerintük

  • a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit,
  • miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat.

Az intézkedésre Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter délután 5 után reagált Facebook oldalán.

“Az Európai Unió bevezeti az olajársapkát. Pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak”

– írta, majd arról értekezett, hogy az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat. Szíjjártó ezt követően azzal folytatta, hogy az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttek a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártak:

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól.

“Ezzel ismételten sikerült megvédenünk hazánk energiaellátásának biztonságát” – zárta sorait a külügyminiszter.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb