Közélet

Eurostat: mi vagyunk a második legboldogtalanabb ország az unióban

Kijött az Európai Unió legboldogabb és legboldogtalanabb országait rangsoroló kutatás, mint az EU statisztikai hivatala, az Eurostat friss adatokat bemutató közleménye írta, Magyarország a második a listán. A gond csak ott van, hogy mindez visszafelé értendő, nálunk elégedetlenebbek csakis a bolgárok voltak az életükkel. A 2021-es állapotokat bemutató kutatás alapján az unió legvidámabb barakkja a sógorok voltak, rögtön utánuk a finnek és nem kis meglepetésre a románok következtek.

Az Eurostat néhány évente összegyűjti, hogy az egyes uniós tagállamokban az emberek mennyire elégedettek az életükkel. Ez kifejezetten egy általános közérzetet jelent, nem pillanatnyi hangulatot, és nem is valamilyen specifikus elégedettséget – mint a frissen publikált kutatást szemléző G7 megjegyezte, az anyagi körülményekkel, kapcsolatokkal való elégedettséget például külön is lekérdezik. Az így létrejövő skálán a nulla azt jelenti, hogy valaki egyáltalán nem elégedett az életével, a tíz pedig az az állapotot mutatja, amikor valakinek már nem is lehetne jobb az élete. Az unióban az emberek átlagosan inkább elégedettek az életükkel, viszont az elégedettség kicsit csökkent, átlagosan 7,3-ról 7,2-re 2018 és 2021 között.

A SÓGOROK A LEGBOLDOGABBAK, BULGÁRIÁBAN A LEGDEPISEBBEK

Elsőre talán meglepő, de a legboldogabb hármasban ott volt a keleti szomszéd Románia, akik alig maradtak le az élen lévő sógoroktól, a legrosszabb hangulat pedig Bulgáriában volt.

  • 2021-ben az élettel való elégedettség Ausztriában (8 pont),
  • Finnországban (7,9),
  • Romániában (7,7)
  • és Hollandiában (7,6) volt a legmagasabb,
  • Bulgáriában (5,7) pedig a legalacsonyabb,
  • aminél Magyarországon,
  • és Lettországban csak kicsit volt jobb a helyzet (6,5 és 6,7 pont).

A LITVÁNOK ÉS A ROMÁNOK HIRTELEN JÓKEDVŰEK LETTEK

Mint a G7 írta, a legnagyobb csökkenéseket a magasabb átlagos elégedettségű országokban mérték, például Írországban (8,1 – 7,3), Dániában (7,8 – 7,3) és Franciaországban (6,8 – 6,3). A legnagyobb növekedéseket pedig Litvániában (6,4 – 7), Horvátországban (6,3 – 6,8), Romániában (7,3 – 7,7) és Görögországban (6,4 – 6,8) dokumentálták.

A KSH SZERINT JAVULT A HELYZET MAGYARORSZÁGON

A Központi Statisztikai Hivatal egyébként már közölt egy, Magyarországra vonatkozó, a fentieknél frissebb adatsort, amely szerint az élettel való elégedettség átlagértéke 6,5-ről 6,9-re nőtt 2022-re tavalyhoz képest. A KSH statisztikái szerint az látszik, hogy Magyarországon viszonylag nagy javulás volt ebben a mutatóban 2013 és 2018 között. A javulást és a régiós, illetve uniós összehasonlításban gyenge eredményeket a hasonló szubjektív jóllétre vonatkozó felmérések is megerősítik:

az ENSZ globális boldogságindexe alapján például 2008 és 2019 közötti időszakban Magyarország boldogságindexe nőtt a legnagyobb mértékben a visegrádi országok közül, ami a régióban így is a legalacsonyabb volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb