Mindenmás

Ki nem találnád, mi lett az év magyar szava

A nyelvészek egy közössége a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének közreműködésével már 2010 óta minden évben kiválasztja, megszavaztatja és közzéteszi az év szavát. Mindez az idén is így történt, sőt, mint a Sokszínűvidék írta, már nyilvános is a 2022-es év szava.

Ki nem találnád, mi lett az.

Mutatjuk:

Ársapka.

“Az ország alig keveredett ki a Covid által okozott nehézségekből, máris a nyakunkon van a háborúból kigyűrűző újabb válság, amely a szomszédunkban nemcsak iszonyú károkozással, hanem sok tízezer ember halálával is járt és jár. Magyarország, sőt egész Európa szembenéz a menekültválsággal, a megugrott inflációval, az elbizonytalanodással, amikor nem lehet tudni, mi következik. Az öreg kontinens országainak nagyon különböző kormányzatai eltérő, vagy sok esetben mégis egybecsengő módszerekkel igyekeznek félig-meddig úrrá lenni a helyzeten” – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

A tág eszköztár egyik eleme az ársapka lett, azaz a maximált hatósági ár. Ez az új szókép jellemzi talán a legtalálóbban a 2022-es évet, mert benne van a háború és az infláció is mint ok.

Tovább is van, mutatjuk az év antiszavát és társait.

AZ ÉV ANTISZAVA: HANGEMBERKEDÉS

Ez a tevékenység a kommenthuszárokra, a megmondóemberekre és a fotelforradalmárokra jellemző, számukra csak fekete-fehér, igen-nem létezik, átmenet és árnyalat nem. A billentyűzet-Toldik mindig mindenre tudják a választ, és a cselekedet helyett mindig megmondják, hogy kinek mit kellene tennie… Fogjuk meg és vigyétek, majd én megmondom hogyan! Óriási a cselekvés és a szavak közti különbség.

AZ ÉV IFJÚSÁGI SZAVA: FLEXEL

Nem szokatlan a nyelvben az, ha egy márkanévből ige válik. Az sem szokatlan, hogy az ifjúsági nyelvben és a szlengben a szavak a köznyelvitől eltérő jelentést kapnak. A flexel igénk mindkét előbb említett kategóriába beletartozik, jelentése az ifjúsági nyelvben pedig gyökeresen eltér a köznyelvitől: ’valaki kérkedik, felvág valamivel’, ’menőzik’. A flexel csak néhány éve adatolható ebben a jelentésében, mivel a felvágásra, menőzésre okot adó elektronikai vagy ruházati termékek (okoseszközök, márkás kiegészítők, drága ruhadarabok) nagyfokú gyarapodásával került be igazán a használatba.

AZ ÉV KÖLTŐI SZAVA: ÁRNYVONAT

Az év költői szava egy korszakjellemző, élményszerű versből lett kiválasztva.  Az árnyvonat a nosztalgikus, fájdalmas-elmúlásos-örömös emlékezés szimbóluma lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb