Mindenmás

Meghalt Móricz-Sabján Simon, aki olyan street workout fotókat készített Szegeden, mint még senki más

42 éves korában elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter. Bár Móricz-Sabján Simon a maga útját járta, mindamellett szívesen keresett, teremtett és talált alkotó közösségeket magának. Munkásságát 2022-ben Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjjal is elismerték. A Szegeden készült street workout fotósorozatát pedig 2016-ban a 12. China International Press Photo Contesten, Sports News sorozat kategóriában díjazták.

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Fotóriporterként, illetve dokumentarista fotográfusként dolgozott. 2003-tól 2016-ig a Népszabadság munkatársa volt, majd 2016 végétől a Manager Magazinnál és a Világgazdaságnál is dolgozott.

RENGETEG DÍJAT NYERT FOTÓIVAL

Napilapos munkája mellett személyes anyagokat is készített, hivatalos oldala szerint elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva. Hosszabb távon, akár évekig is foglalkozott egy-egy témával. Alapítója volt a Pictorial Collective magyar fotográfusok csoportjának is. Pályafutása alatt kétszeres China International Press Photo Contest nyertes, illetve

  • a Pictures of the Year International (POYi),
  • NPPA Best of Photojournalism,
  • Prix International de la Photographie,
  • PDN,
  • FC Barcelona Photo Award,
  • Slovak Press Photo
  • és ASPAward díjat is kiérdemelte.

Munkáival számos külföldi és magyarországi elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó-pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, 6 alkalommal a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat. 2022-ben megkapta a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat is. E rangos elismerés apropóján október 20-án az Index Nagykép rovatában válogatás jelent meg Móricz-Sabján Simon díjnyertes képeiből.

Fotók: Móricz-Sabján Simon: Street workout, Szeged, 2015. Forrás: maimanohaz.blog.hu, index.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezt láttad már?
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb