Sport

Meghalt Pelé, és vele egy kicsit a futball is

A Sao Pauló-i Albert Einstein Kórházban elhunyt Edson Arantes do Nascimento, ismert nevén Pelé, minden idők legkiválóbb labdarúgója, de talán az sem túlzás, hogy a valaha volt leghíresebb, legismertebb sportember. A brazil legenda 82 éves volt – írja az Index.

Az évek óta vastagbélrákkal betegeskedő Pelét november 30-án vitte be a kórházba felesége, Marcia Aoki. Az idős sportembernél a rákon kívül szívelégtelenséget és az egész testére kiterjedő ödémát diagnosztizáltak. Megállapították, hogy szervezete már nem reagál a kemoterápiára, és az orvosok szerint mentális állapota sem volt tökéletes.

A LABDARÚGÁS EGYETLEN HÁROMSZOROS VILÁGBAJNOKA

Pelé halálával a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka távozott az élők sorából. Irányításával Brazília 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyerte el a Jules Rimet-kupát, és ki tudja, mi lett volna 1966-ban, ha a Bulgária elleni nyitómeccsen nem sérül meg. Ugyan végigjátszotta a 2:0-ra megnyert találkozót (az első brazil gólt ő maga szerezte szabadrúgásból), de utána a liverpooli, Magyarország elleni találkozót kénytelen volt kihagyni, és így kimaradt Farkas Jánosék világra szóló 3:1-es győzelméből. A brazilok harmadik csoportmeccsére összedrótozták Pelét, de a 30. percben Morais olyan durván felrúgta, hogy attól kezdve térdén kötéssel már csak statisztálni tudott, és nem volt képes megakadályozni a 3:1-es portugál győzelmet és a brazil válogatott kiesését. Ez volt az egyetlen olyan világbajnoki mérkőzés, amelyen Pelé játszott, és a brazilok kikaptak. Ezzel együtt Pelé a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka. Önmagában már ez a tény is méltóvá tenné a valaha volt legkiválóbb labdarúgó címére, de Pelé ennél sokkal több volt: Ő maga volt a futball.

AZ UTCÁN KEZDETT FUTBALLOZNI

Edson Arantes do Nascimento Minas Gerais tartomány egyik városában, Tres Coracoesben született 1940. október 23-án. Szegény családban nőtt fel, magától értetődően az utcán kezdett el futballozni. Edson kezdetben rongyokkal kitömött női harisnyával csiszolta technikáját. Apja tehetséges középcsatár volt, de egy sérülés után le kellett mondania álmairól. Edson édesanyja úgy vélte, a futball nem adhat fiának stabil megélhetést, ezért finoman más irányba próbálta terelgetni az srácot, de Edsont csak a futball érdekelte. „Focistának születtem, ahogy Beethoven muzsikusnak. Olyan nekem a futball, mint másnak a vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát” – mondta.

15 ÉVES KORÁBAN MUTATKOZOTT BE

Pelé 15 éves korában mutatkozott be a Santos – egyetlen brazil klubja – felnőttcsapatában. 7:1-re győztek a Corinthians de Santo André ellen, a csereként beálló Pelé is rúgott egy gólt. A válogatottban 1957. július 7-én mutatkozott be a Maracanában, az Argentinával szemben 2:1-re elveszített mérkőzésen. Ő rúgta a házigazda egyetlen gólját, ekkor 16 éves és 9 hónapos volt, ezzel mindmáig a legfiatalabb gólszerző a brazil nemzeti együttesben. Az 1958-as svédországi világbajnokságon minden idők legfiatalabb vb-gólszerzője lett 17 évesen és 239 naposan, amikor a negyeddöntőben az ő góljával győzték le 1–0-ra Walest. Ez volt élete hatodik válogatott meccse, a vb-n csak a harmadik csoportmeccsen, a Szovjetunió ellen mutatkozott be. Pelé 17 évesen és 249 naposan a futball legifjabb világbajnoka lett. Négy évre rá Chilében, Vina del Marban a világbajnokság Csehszlovákia elleni csoportmérkőzésén megsérült, és attól kezdve már nem léphetett pályára a vb-n, de így is részese volt a brazilok második világbajnoki aranyérmének. 

UTOLSÓ MECCSÉT 1971-BEN JÁTSZOTTA

Pelé kétszer játszott magyar csapat ellen, mindkétszer Santiago de Chiláben, először (1967) a Hexagonal, majd másodszor (1968) az Octagonal Kupán. Az első alkalommal Korsós két góljával 2:2-t harcolt ki a Vasas, majd meg is nyerte a tornát, a második esetben viszont 4:0-ra lelépte a Santos a magyar bajnokot. Pelé egy-egy gólt szerzett. Utolsó meccsét 1971. július 18-án játszotta a brazil válogatottban, a Maracana Stadion 138 575 nézője előtt 2–2 volt az eredmény Jugoszlávia ellen. A futballtól pedig 1977. október elsején vett búcsút, amikor egy-egy félidőt játszott amerikai csapata, a Cosmos New York és egyetlen brazil klubja, a Santos színeiben. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb