Közélet

A PDSZ szerint az éves teljesítményértékelés a tanároknál feszültséghez, megosztottsághoz vezethet a tantestületben

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Belügyminisztérium egy új típusú belső teljesítményértékelési rendszert vezetne be az oktatási intézményekben. Mint korábban megírtuk: a cél a pedagógusok és az intézményvezetők „minőségi munkavégzésének” elősegítése. Erre a hírre reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, akik szerint a tanárok és az igazgatók folyamatos ellenőrzése feszültséghez, megosztottsághoz vezethet.

Rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi a kormány az oktatási-nevelési intézményekben – derült ki egy, a Népszava birtokába került belügyminisztériumi dokumentumból. A tervek szerint az új belső értékelés folyamata a „személyes teljesítménycélok kijelölésével” kezdődik majd: az intézményvezetőnek a tanévet megelőzően, augusztusban, a pedagógusoknak pedig minden tanév elején, szeptemberben kell majd javaslatot tenniük ezekre. Ezt követően tanév végén, június-júliusban kerülhetne sor a pedagógusok és az intézményvezetők értékelésére egy összetett szempontrendszer alapján.

Az is kiderült, hogy az átlag feletti teljesítményt nyújtó tanárok pluszpénzt kaphatnak, ugyanakkor az átlag alatt teljesítők illetményei akár csökkenhetnek is. Az új értékelési rendszer törvényi kidolgozása még folyamatban van, de a koncepció kitér arra is, hogy az iskolai KRÉTA-rendszer felületén egy új teljesítményértékelő szoftver fejlesztésébe is bele kell kezdeni.

REAGÁLT A PDSZ

Az Indexnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Szakszervezetének országos választmányi tagja reagált a sajtóhírre. Mint mondta: a koncepcióról most hall először, előzetes egyeztetés nem volt, de a megjelent információk alapján ez az értékelési rendszer erősen hajaz a szakképzésben részben már bevezetett ellenőrzésekre, amellyel kapcsolatban a tanároknak kifejezetten rossz tapasztalataik vannak. „Az egyénenként változó bérek feszültségekhez, megosztottsághoz vezethetnek a tantestületben. Félő, hogy lesznek kivételezettek, akik magasabb illetményhez juthatnak, míg azok, akik nem állnak be a sorba, még a mostaninál is kevesebbet kaphatnak” – mondta a lapnak a PDSZ képviselője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb