Mindenmás

Itt a friss felsőoktatási rangsor: a TOP 5-be került az SZTE bölcsészkara

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara vezeti a bölcsészképzéseket indító felsőoktatási intézmények 2023-as HVG-rangsorát – írja az Eduline, a közleményből azonban kiderült, hogy a szegediek sem szégyenkezhetnek: a negyedik helyet érte el a Szegedi Tudományegyetem.

441 pont – a maximális 500-ból átlagosan ennyit szereztek azok a hallgatók, akik a 2022-es felvételin bekerültek az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karára. Több mint 96 százalékuknak nyelvvizsgája is volt, huszonhárman pedig középiskolai versenyen elért eredménnyel vágtak neki a felvételinek. Ez a kar vezeti a bölcsészettudományi képzéseket kínáló felsőoktatási intézményekről készített rangsort, amely a HVG Diploma 2023 kiadványban jelent meg – emelte ki az Eduline.

HOLTVERSENYBEN SZEGED

Az összesített pontok szerint a második helyen egy másik ELTE-kar áll: a Bölcsészettudományi Kar képzéseire több mint 1600-an próbáltak bejutni, a felvett hallgatóknak kifejezetten magas volt a pontszámuk – 408 –, 91 százalékuk nyelvvizsgát, 54-en pedig OKTV-helyezést is szereztek. Mindezek mellett:

  • a harmadik helyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara végzett,
  • míg a negyedik – holtversenyben – a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara.

NAGYON NÉPSZERŰ A PSZICHOLÓGIA

A portál kiemelte, hogy nem véletlen, hogy az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara áll az élen, a legnépszerűbb bölcsészképzés ugyanis évek óta a pszichológia. Ez a magyar felsőoktatás harmadik legkeresettebb szakja, csak a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing előzi meg. Tavaly több mint 5700-an próbáltak bejutni pszichológia BA-képzésre, közülük körülbelül 1500-an jártak sikerrel – ők viszont kifejezetten magas pontszámmal. A második legvonzóbb bölcsészszak az anglisztika, amelyet a 2022-es általános felvételin 2588-an jelöltek meg, a harmadik a közösségszervezés, a negyedik pedig a szabad bölcsészet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb