Közélet

A doni hősökre emlékezett a Csongrád-Csanád vármegyei főispán

A doni áttörés 80. évfordulóján szervezett megemlékezést a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal január 12-én, Szegeden. Kligl Sándor szobránál az elesett hősök tiszteletére koszorút helyeztek el és mécseseket gyújtottak a résztvevők, Róth Márton főispán pedig arról beszélt,

…hogy a Don-kanyar poklában elesett katonák, és az életben visszatért hősök példát mutattak az utókornak kötelességteljesítésből.

NYOLCVAN ÉVE TÖRTÉNT A DONI KATASZTRÓFA

Nyolcvan éve, 1943. január 12-én a Vörös Hadsereg jelentős számbeli és technikai túlerőben lévő magasabb egységei az urivi hídfőből kitörve elsöprő erejű támadást indítottak a 2. magyar hadsereg létszámban és felszerelésben sokkal gyengébb alakulatai ellen. Az urivi áttöréssel vette kezdetét az a 2. magyar hadsereg pusztulásával végződött kegyetlenül véres ütközet, ami mind a mai napig a Don-kanyari tragédiaként él a magyar történelmi emlékezetben.

A 2. magyar hadsereg pusztulása a magyar történelem legsúlyosabb katonai veresége; a 207 500 fős személyi állomány csaknem kétharmada, 143 ezer fő került a veszteséglistára.

A Don-kanyar az 1526-os mohácsi tragédiához hasonlítható katasztrófa.

Fotók: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb