Közélet

Harminc-negyven százalékkal is drágulhat idén a közös költség

Idén átlagosan 30-40 százalékkal kell emelni a társasházak közös költségeit – mondta a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSzSZ) elnöke a Blikknek. Kaplonyi György szerint ez körülbelül 300-3500 forintot jelenthet pluszban.

“Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet”– tette hozzá. Kaplonyi György a rezsinél is nagyobb problémának nevezte, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adójának módosítása miatt legalább 20-30 százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, ami érinti a takarítási, karbantartási, felújítási- és javítási munkákat.

KÜLÖNBÖZŐ PRAKTIKÁKKAL MÁR NEM CSÖKKENTHETŐ A KÖZÖS KÖLTSÉG

Kaplonyi György azt is kiemelte, hogy a közös költség különféle praktikákkal már nem is csökkenthető, hiszen az elmúlt évek azzal teltek, hogy már megpróbáltak mindent. A szakember szerint tévhít, hogy a társasházakban a tulajdonosok ne fizetnének korrektül. “Egy jól működő, következetes, behajtással foglalkozó közös képviselet mellett ez nem okoz gondot” – tette hozzá. A tapasztalatok szerint a közös költség fizetésénél a lakók közül általában az idősek és a középréteg tagjai a legkorrektebbek. A vállalkozóknál már inkább esetleges, szakaszos a számlakiegyenlítése. Korábban az MTOSzSz főtitkára arról beszélt, hogy a közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velük tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók gyakorlatilag elérhetetlenek, nekik kellene megoldani a problémákat, amelyek a folyamatos áremelkedésből adódnak.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb