Közélet

Magyar Kultúra Napja – Orbán Viktor: “Talán térdeljünk le a focipálya közepén?”

Méltó és igazságos, hogy a Magyar Kultúra Napja a Himnusz megszületésének napja – jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten.

EZERÉVES TÁVLATBAN SINCS MÁSIK ALKOTÁSA A MAGYAR KULTÚRÁNAK, AMELY KÉPES LENNE ÚGY FELEMELNI A SZÍVEKET, MINT A HIMNUSZ

A miniszterelnök szerint ezeréves távlatban sincs másik alkotása a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni szíveket, mint a Himnusz. Ha arra a lehetetlen vállalkozásra “adnánk a fejünket”, hogy egyetlen műbe kellene sűríteni mindent, ami magyar, és ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választani – tette hozzá a kormányfő.

“MI MAGYAROK SEM VAGYUNK BŰNTELENEK”

Mint mondta, a Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy nekünk magyaroknak is – mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás – jó okunk van a bűnbánatra. “Mi magyarok sem vagyunk bűntelenek. Hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel.” – tette hozzá.

“TALÁN TÉRDELJÜNK LE A FOCIPÁLYA KÖZEPÉN”

Úgy fogalmazott: “Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat? Vagy hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják és átírják a magyarok történelmét?” Leszögezte, Kölcsey mást mond, papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: “Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt”. Orbán Viktor kijelentette: keresztény szemmel olvasva ez nem “bónusz, szabadjegy vagy menlevél” további bűnök elkövetésének esetére. Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen” – mondta.

Orbán Viktor teljes beszédét az alábbi, videóban hallgathatod meg:

Forrás: MTI/Orbán Viktor Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb