Mindenmás

Bűz, mocsok, betegségek és alultápláltság – a hatóságok is ledöbbentek, olyan borzasztó körülmények között tartotta az állatokat egy “szaporító” Tömörkényen (+18)

Hihetetlen és elszomorító dolgokat művelt egy állatszaporító Törökényen, embertelen körülmények között tartotta a kiskedvenceket. Végül a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szentesi Járási Hivatal vette kézbe az ügyet. Vasárnap kora reggel jelentek meg az állatvédelmi szervezetekkel és állatmentőkkel együtt, hogy rajtaüssenek a már menekülésben lévő állatszaporítón, de arra nem számítottak, hogy egy valóságos rémálomba csöppennek.

“Korán kelt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szentesi Járási Hivatal vasárnap, mert egy szaporító próbált az eljárás elől menekülni egy másik megyébe és szorgalmasan azon dolgozott, hogy megszabaduljon az állomány nagyobb részétől. Ráadásul nem egyszerű szaporítóval volt dolgunk, hanem egy úgynevezett “szedővel”. Feladata az volt, hogy összeszedje a kereskedők részére a kívánt állatokat, akiket külföldre exportálnak” – írta hétfőn a közösségi oldalán az Állatmentő Szolgálat Alapítvány.

BETEGEK, ALULTÁPLÁLTAK VOLTAK AZ ÁLLATOK

Mint kiderült, megdöbbentő állapotok uralkodtak a helyszínen: az állatok egy része kint volt, másik része bent. A kintiek a hideg ellenére legalább levegőhöz jutottak. “Az a bűz, az a mocsok, fekália ami bent uralkodott egyszerűen feldolgozhatatlan volt” – jegyezte meg az Állatmentő Szolgálat Alapítvány. Hozzátették, az állatok túlnyomó része nincs jól. Gennyes méhgyulladás, gomba, demodex, vízfejűség, éhezés, extrém alultápláltság, súlyos elhanyagoltság és halálok uralkodott a kapu mögött.

“Kint a fagyban éjjel az egyik spitznek kölykei születtek, egy baba már halott volt, a többi kicsi nedvesen kuporgott az anyjuk alatt. Talán nekik sikerülni fog. 6 éves csivava, mindösszesen fél kilogrammal. Súlyosan alulfejlett. Szívszaggató volt a látványa. Extrém bőrbeteg bernáthegyi, nagyfokú alultápláltsággal. Szárazon teleltetett ékszerteknősök. Az egyik már halott volt, egy másik talán túlél. De voltak pézsmateknősök is, akik valami fekete lében vegetáltak. Elhanyagolt és kiéhezett csincsillák. Sajnos a nyusziknak se jutott itt jobb sors. Szakállas agáma jó pár lábujjtól megfosztva, de neki se ez az egyetlen baja. Kiscicák hordó hassal, bolháktól megrágott bundával, kissé soványan. Állítólag takarított a szaporító. Egész éjjel takarított. Mintha egy másik szemüvegen keresztül látta volna az egészet. Soha nem láttunk ennyi és ilyen rossz állapotú állatot arányaiban egy helyen, pedig borzasztóbbnál borzasztóbb helyeken jártunk” – vázolták a telepen kialakult helyzetet.

AZ ÁLLATORVOSOK SZABADNAPON IS DOLGOZTAK

Az alapítvány beszámolója szerint Tömörkényről vasárnap 58 állat menekült meg. Vannak sajnos, akiknek válságos az állapotuk, de a napokban állatorvoshoz viszik őket. Az állatokról természetesen állapotfelmérés készül, amit átadnak a rendőrség részére. “A hatósági állatorvosok a szabadnapjukat tették fel arra, hogy ezeket az állatokat megmentsék. Nagyon hatékonyan tudtak együtt dolgozni a hatóságok és az állatvédők, aminek eredményeképpen minden chippel megjelölhető állat jelölten került elszállításra. Elképesztően hálásak vagyunk Csongrád-Csanád Vármegye Kormányhivatalnak és a Szentesi Járási Hivatalnak!” – zárták beszámolójukat. Az állatok egyébként 10 állatvédelmi szervezetnél lettek elhelyezve a faji sajátosságaikat figyelembe véve.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb