Közélet

Magyar Orvosi Kamara: arra kérik az orvosokat, helyezzék letétbe felmondásukat

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat – jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Álmos Péter alelnök közölte, a küldöttgyűlésen megfogalmaztak azonnali, “tűzoltó jellegű” javaslatokat – például, hogy visszamenőlegesen, januártól kapjanak béremelést az egészségügyi szakdolgozók -, valamint szeretnének “rendszerváltást” kikényszeríteni az egészségügyben, egy ciklusokon átívelő stratégia kidolgozásával.

NYOMÁSGYAKORLÓ ESZKÖZÖKET IS BEVETNEK

Ennek érdekében nyomásgyakorló eszközöket is bevetnek:

  • a háziorvosok képviselői úgy döntöttek, hogy letétbe helyezik feladatellátási szerződésük felmondását és/vagy elzárkóznak az új ügyeleti szerződésük aláírásától,
  • a szakellátásban dolgozó orvosok pedig úgy határoztak, hogy az önként vállalt többletmunkára vonatkozó szerződésük felmondását helyezik letétbe.

AZ ORVOSOK MAGUK DÖNTHETIK EL, RÉSZT VESZNEK-E AZ AKCIÓBAN

Az orvosok saját maguk dönthetik el, hogy részt vesznek-e az akcióban – hangsúlyozta a MOK elnöksége, amely szerint az egészségügy a rövid távú intézkedésekkel tévúton jár. A letétbe helyezett felmondások élesítéséről konkrét dátum nincs, egyelőre megvárják, hogyan reagál a kormány, illetve hogy hány orvos vesz részt a nyomásgyakorló akcióban, írta a 24.hu.

MOK: KISZOLGÁLTATOTT A MAGYAR ORVOSTÁRSADALOM

A tavaly decemberben megszavazott és januárban életbe lépett törvény- és rendeletcsomag az orvoskamara szerint példátlanul kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat. A törvénymódosítás elfogadása utána a kamara felmérésében 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunkaszerződéseikről állították ugyanezt.

Forrás: 24.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: micro step
'Fel a tetejéhez' gomb