Közélet

Friss adatok: csökkent a fiatalok száma Szegeden, eltűnt 150 ezer ember a Dél-Alföldről

Csúnya folyamatokat mutatnak a demográfiai adatok, az elnéptelenedés felé indultak el egyes országrészek – írta a német Tagesspiegel alapján a Telex, az általuk közölt adatsorból az is kiderül, hogy az elmúlt 10 évben Szegeden csökkent a fiatalok és nőtt az idősek aránya, a teljes lakosság pedig majdnem 150 ezer fővel, mintegy 6.6 százalékkal zsugorodott össze 10 év alatt a Dél-Alföldön.

Nem csak lózung, hogy fogy a magyar. A 2011-es népszámlálás idején 9,9 millióan éltek hazánkban, a legutóbbi, 2022-es népszámlálás szerint már csak 9,6 millióan, vagy a két népszámlálás között eltelt több mint egy évtized alatt 333 ezer fővel csökkent az ország népessége. A Telex azt írja, hogy még az optimistább forgatókönyvek szerint is 8.8 milliós országra zsugorodhatunk 2050-re. A népességfogyás persze nem egyenletes régiónként,

  • a 2000-es évek eleje óta kizárólag a Budapestet is magába foglaló közép-magyarországi régióban nőtt a lakosságszám, 216 ezer fővel,
  • miközben Észak-Magyarországon 184 ezerrel,
  • a Dél-Alföldön pedig 149 ezerrel csökkent, vagyis, az említett két régió szenvedte el a legnagyobb mértékű csökkenést.

EGYRE TÖBB AZ IDŐS, EGYRE KEVESEBB A FIATAL SZEGEDEN, DE EZZEL NEM VAGYUNK EGYEDÜL

Elöregedő társadalomnak számítunk, vagyis, nő az időskorúak aránya a népességen belül. 2011 és 2021 között a magyarországi nagyvárosok többségében évente átlagosan 2 százaléknál is nagyobb mértékben nőtt a 65 évesnél idősebbek száma, miközben a 0-19 évesek számának növekedése messze elmaradt ettől.

  • Budapesten ez úgy nézett ki a fenti időszakban, hogy évente átlagosan 0,3 százalékkal nőtt (ami inkább stagnálás) a fiatalok száma, az időseké viszont 2,3 százalékkal.
  • Győrben is inkább stagnált a fiatalok száma (évi 0,03 százalékos növekedés),
  • ezzel szemben mindenhol máshol – Szegeden, Nyíregyházán, Kecskeméten, Miskolcon, Székesfehérváron, Szombathelyen, Pécsen és Debrecenben – csökkent. Nyíregyházán volt a leggyorsabb ütemű a népesség elöregedése: évente átlagosan 3,4 százalékkal nőtt az idősek száma, és ezzel párhuzamosan 1,1 százalékkal csökkent a fiataloké.

A közzétett térképen Szegedre zoom-olva a konkrét adatok is látszanak:

  • a teljes népesség 10 év alatt 5.5 százalékkal csökkent,
  • a 65 év felettiek aránya 2.2 százalékkal nőtt,
  • míg a 0-19 éveseké 1.7 százalékkal csökkent.

6.6 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT A NÉPESSÉG A DÉL-ALFÖLDÖN 10 ÉV ALATT

A berlini Tagesspiegel adatgyűjtése alapján az is jól látszik, hogy a magyarországi régiók többségében csökkent a népesség 2011 és 2021 között, ez alól egyedül Pest megye (5.8 százalék) és nagyon minimálisan Nyugat-Dunántúl (0.2 százalék) a kivétel, miközben még Budapesté is csökkent 0,6 százalékkal.

A Szegedet, Kecskemétet és Békéscsabát is magába foglaló Dél-Alföldön ez a szám mínusz 6.6 százalék,

de a Dél-Dunántúlon és a tipikusan szegényebbnek számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is magába foglaló Észak-Magyarországon még rosszabb volt a helyzet, ezeknél a régióknál 7 százalékot meghaladó volt a népességfogyás. Szegedre fókuszálva a népességfogyás 5.5 százalék volt 10 év alatt.

Mint a Telex írja, leginkább az egykori szocialista országokban, a Balkánon és a Baltikumban van fogyóban a népesség Európában. Románia egyes részein tíz év alatt a népesség hatodával csökkent, a délkelet-román Sud-Est térségben például 16.1 százaléknyi ember “tűnt el” 10 év alatt.

Forrás: Telex

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb