Közélet

Szigorítanak a gyermekvédelem szabályain, a kormány támogatni fogja a svédek és a finnek NATO-csatlakozását

Jövő héten az Országgyűlés elé kerül a svéd–finn NATO-csatlakozás kérdése. Orbán Viktor miniszterelnök támogatta, hogy fogadják el a javaslatot, azonban a frakció megosztott a kérdésben, komoly vita alakult ki, ezért tárgyalódelegációt küldenek a problémás kérdések rendezésére – mondta a Telex szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Simicskó Istvánnal, a KNDP frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón, a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének második napján.

Volt olyan vélemény a frakción belül, amelyek szerint a belépő országok eszkalációt jelenthetnek. Többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot, és most szívességet kérnek. „Felkértük az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba tájékozódás céljából” – mondta Kocsis. Ez nem jelenti a döntés elhalasztását. A döntést az Országgyűlés meg fogja hozni, a miniszterelnök a frakció támogatását kérte.

VITA VOLT

„Nem vezetünk ilyen statisztikát, vita volt” – mondta Kocsis arra a kérdésre, hogy hányan támogatják vagy ellenzik a svéd és finn NATO-csatlakozást. A frakció még nem döntött róla, a miniszterelnök kérte, hogy támogassák, arányokat nem tudott mondani. De Kocsis nagyon kicsi esélyt lát arra, hogy ne szavazzák meg a csatlakozást. A tájékoztató elején Kocsis Máté a háborúról beszélt. Azt mondta, hogy az uniós tagállamok egy része fegyvert küldene Ukrajnába, a magyar kormány álláspontja azonban továbbra is az, hogy ezt nem szabad. Úgy döntöttek, hogy az Országgyűlés elé terjesztenek egy határozatot, amelyben tisztázzák a kormány álláspontját. Kifejezik többek közt az elkötelezettségüket a béke irányába, felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében cselekedjenek. Kocsis elmondta, hogy elítélik az orosz agressziót, azonban ellenzik azokat a brüsszeli terveket, amik szélesítik a szankciók körét, amik szerinte tovább növelik majd az inflációt. Ezen túl felhívják a figyelmet arra, hogy a konfliktus érinti Kárpátalját is, és elítélik, hogy magyarokat vigyenek a frontra.

NEM SZERETNÉNK BELESODRÓDNI A HÁBORÚBA

Ezután Simicskó István arról beszélt, hogy a tavaszi ülésszakban tárgyalják a 2024-es költségvetést. A KDNP frakcióvezetője azt mondta, pártjának elvárásai vannak a kormány felé a költségvetéssel kapcsolatban. Azt szeretnék, hogy a családtámogatások a nehéz gazdasági helyzetben is fennmaradjanak, és újabb lehetőséget adjanak a gyermeket vállaló családoknak. A frakcióvezetőket a háborúról is kérdezték. Kocsis szerint azért kicsi az esélye az azonnali tűzszünetnek, mert senki nem foglalkozik vele tőlünk nyugatabbra. „Nem a háború szót kell ismételni, hanem a békét.” A Fidesz frakcióvezetője szerint megjósolhatatlan a háború vége. Simicskó István szerint látszik, hogy mindkét fél fárad. „Mindenki aki bele akar bennünket sodorni a háborúba, azzal szemben érvelni fogunk” – mondta David Pressmann amerikai nagykövet kritikájára Kocsis. „Az amerikai és magyar érdek nem találkozik egymással, mi nem szeretnénk belesodródni a háborúba” – mondta.

CSAK VESZTESEK LESZNEK

„Mi a békéért harcolunk” – válaszolta Kocsis arra a kérdésre, hogy előkerült-e az ülésen, hogy van-e olyan fél a háborúban, akinek a győzelmét jobban szeretnék. Azt mondta, hogy ők mindennap érzik a nyomást – még a sajtó részéről is –, de mindenképp el fogják kerülni, hogy belesodródjunk a háborúba. Arról szerinte nincs vita, hogy az orosz fél indította a támadást. A KDNP frakcióvezetője szerint nincsenek abban a helyzetben, hogy igazságot tegyenek a kérdésben. „Azon a véleményen vagyunk, ha ez a konfliktus nukleáris háborúvá válik, akkor csak vesztesek lesznek” – mondta Simicskó. A KDNP frakcióvezetője szerint az EU képtelen volt fenntartani a békét a kontinensen, és az Egyesült Államok haderejét használja a védelemre.

MAGYARORSZÁGON NINCS TÖRVÉNYTELEN LEHALLGATÁS

A Pegasus-vizsgálóbizottságról Kocsis Máté azt mondta, hogy ők politikai testületként érkeztek Magyarországra, ezért nem tárgyaltak velük. A Fidesz minden ilyet politikai nyomásgyakorlásnak fog fel, szerintük ilyen esetekben mindig érkezik egy baloldali vagy jobboldali vizsgálóbizottság. Elmondta, hogy meghallgatták a belügyminisztert a kérdésben. Azt mondta, hogy Magyarországon nincs törvénytelen lehallgatás. „Ez az ügy azok fejében létezik, aki ezt szeretné. Magyarországon nincs lehallgatás, ezek tények” – mondta Kocsis. Simicskó Istvánnak a vizsgálóbizottságról a Tanú című film jutott eszébe, mert szerinte már ott volt a kezükben az ítélet.

MARADJANAK TÁVOL A GYERMEKEINKTŐL, MERT BAJ LESZ

Kocsis Máté beszélt a gyermekvédelemről is. Szerinte a szülők dolga, hogy a saját gyermeküket megvédjék. „Saját gyermekeink testi-lelki neveléséért én felelős vagyok, elvárom a jogalkotótól, hogy biztosítsa ehhez a lehetőséget” – mondta. Erőszakos genderpropagandáról beszélt, ami azt akarja mutatni a gyereknek, hogy az teljesen normális és jó. Kocsis szerint a legjobb példa a pedofília és a genderpropaganda kapcsolatára a 15 éves fiú és a vele kapcsolatot létesítő pedagógus esete. A következő gyermekvédelmi törvény számos területet érinteni fog, de az adott ügyben azon is el kell gondolkozni, hogy a büntetőjog eszközét milyen területre terjesztik ki. Arra készüljenek, hogy durva európai és hazai viták lesznek a törvénytervezetekről, amik várhatóan az őszi ülésszakban kerülnek az Országgyűlés elé – mondta. „Maradjanak távol a gyerekeinktől, mert balhé lesz.”

ORBÁN VIKTOR SZERINT A HÁBORÚNAK NEM LEHET GYŐZTESE

Szerda délután kezdődött egyébként a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülése Balatonfüreden. Orbán Viktor konvoja csak kora este futott be, a miniszterelnök Rogán Antal társaságában, telefonálva ment be a szállodába, ahol zárt körben adott politikai iránymutatást a frakció tagjainak a tavaszi ülésszakra. A Magyar Nemzet tudósítása szerint a kormányfő három ellenfelet sorolt fel beszédében:

  • a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok: Joe Biden amerikai elnök és az amerikai kormányzat, a háborúpárti brüsszeli bürokraták és háborúpárti politikusok;
  • a nemzetközi spekulánsok, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni, közülük külön is nevesítette Soros Györgyöt, valamint
  • a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, akiket Orbán szerint kilóra megvettek.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a háborúnak nem lehet győztese: Oroszország nem veszíthet, mert atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani az atomháború veszélye miatt, de nem is győzhet, mert „Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ”. A Fidesz–KDNP hagyományosan évente kétszer, az Országgyűlés tavaszi és őszi ülésszaka előtt tart kihelyezett frakcióülést. Tavaly februárban is ugyanitt, Balatonfüreden készültek a választási kampányra a képviselők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb