Közélet

Újult erővel támad a koronavírus a szomszédos Romániában, negyedik hete emelkedik az újonnan fertőzöttek száma

Romániában negyedik hete emelkedik, január vége óta megduplázódott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma – jelentette be hétfőn a román egészségügyi minisztérium. A tárca az utóbbi négy hónapban már nem naponta, hanem hetente közölt összesített adatokat a világjárvány romániai terjedéséről és az áldozatok számáról. A hétfőn publikált adatsor szerint az utóbbi héten 5211 új fertőzést azonosítottak, 120 százalékkal többet, mint január utolsó hetében.

A járványgörbe legutóbb tavaly október elején, a hatodik – és mindeddig utolsó – járványhullám leszálló ágán volt ezen a szinten. Az utóbbi hónapban 45 százalékkal, 1181-re emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápiában részesülő súlyos eseteké pedig 20 százalékkal, 141-re nőtt. Romániában mintegy 70-75 ezer fertőzésgyanús páciensen végeznek Covid-tesztet hetente: az utóbbi hónapban megduplázódott a találati arány, az utóbbi héten a tesztek 7,2 százaléka lett pozitív.

KÉTSZER ANNYI A COVID-FERTŐZÖTT, MINT AZ INFLUENZÁS

A légúti megbetegedések száma február közepén növekedni kezdett, és ismét heti százezer fölé emelkedett az országban. Az utóbbi héten majdnem kétszer annyi Covid-fertőzést jelentettek, mint – tünetek alapján diagnosztizált – influenzás megbetegedést. A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt influenzafertőzések száma (heti nagyjából 500) alig egytizede a koronavírus-fertőzések számának. A múlt héten 29 koronavírussal fertőzött beteg hunyt el Romániában. Az áldozatok számának csökkenő tendenciája nem torpant meg az év eleje óta.

PONTOSAN 3 ÉVE JELENT MEG A COVID

A koronavírus-fertőzést éppen három éve, 2020. február 27-én mutatták ki először az országban. A 19 millió lakosú Romániában 67 704 halálesetet írnak a koronavírus-fertőzés számlájára. A járvány első évében 20 287, a másodikban 43 066, a harmadikban pedig 4351 koronavírus-fertőzéssel nyilvántartott ember halt meg Romániában. A koronavírus elleni vakcinát a beoltható lakosság 45 százaléka adatta be magának. Az immunizáció szinte teljesen leállt, miután tavaly márciusban feloldották az egészségügyi veszélyhelyzetet, és védettségi igazolvány nélkül is lehet Európában utazni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb