Mindenmás

“Hazátlanokat nem szállít” – azért utasította el egy nő fuvarozását a taxis Kolozsváron, mert magyar volt

Magyar nemzetisége miatt utasította el egy nő fuvarozását egy taxis Kolozsváron. Végül megbírságolták a magyarellenes tettéért – írja az MTI. Mint kiderült, a sofőr azzal indokolta tettét, hogy: “hazátlanokat nem szállít”.

A magyar nemzetiségű nő közösségi oldalán számolt be a kedden este történt esetről, bejegyzésére a Stiri de Cluj román hírportál figyelt fel. Azt írta: a taxis azzal az indokkal tagadta meg tőle a fuvart, hogy “hazátlanokat nem szállít”. A román “bozgoroaice” kifejezést használta, amellyel nacionalista románok sértő szándékkal romániai magyarokat illetnek, és amely hazátlant jelent. Emellett trágár szavakkal is illette az elutasított klienst.

LÁNYÁT ÉS KISUNOKÁJÁT LÁTOGATTA MEG AZ 58 ÉVES MARGIT

A Krónika közéleti portál a panaszost, az 58 éves Kerekes Margitot is megszólaltatta, aki elmondta: lányát és kisunokáját látogatta meg a város Hajnal negyedében, onnan akart hazataxizni, de a taxis nem értette az általa bemondott címet, útvonalat. “A beszédemen (.) érződött, hogy magyar vagyok, és valószínűleg ez dühítette fel. Trágár szavakkal rám rivallt, hogy szálljak ki a kocsiból, mert nem visz sehova” – idézte a nőt a Krónika.

MEGBÜNTETTÉK A SOFŐRT

Miután az eset a sajtóban megjelent, a polgármesteri hivatal ötszáz lejre (38 ezer forint) bírságolta a taxist magyarellenes magatartása miatt. A kolozsvári Terra Fan taxitársaság közölte, hogy megszakította az együttműködést a bepanaszolt sofőrrel: “ez rendkívül sajnálatos, égbekiáltó eset, amit nem tolerálunk” – szögezte le taxitársaság ügyvezetője csütörtökön a Krónikának. Vasile Inovan elmondta, “problémás” taxisról van szó, akinél már korábban is felmerültek fegyelmi és szakmai kihágások.
   

REAGÁLT A POLGÁRMESTER

A történtekre Emil Boc polgármester is reagált, “elfogadhatatlannak” nevezve a taxis magatartását. Az elöljáró a Napoca FM rádiónak úgy nyilatkozott: elszigetelt esetről van szó, ami nem jellemző a kolozsvári taxisokra, így igazságtalan lenne általánosítani. “Elszigetelt esetként kell kezelni, amelyet nem tolerálok, és nem fogadok el, ezért ötszáz lejre bírságoltuk a taxist, és a következő kihágásnál az engedélyét is bevonjuk vagy felfüggesztjük” – mondta a rádióműsorban a polgármester.
   

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb