Közélet

Lázár János megszüntette az egyik mindszenti épület műemléki védettségét

Lázár János friss rendelete szerint Mindszenten, a szegvári út mellett álló népi lakóház a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette – szúrta ki a Hódpress. Mint kiderült, Műemlékem szakportálon már 2009-ben azt dokumentálták, hogy az úgynevezett Zsótér-tanya évek óta elhagyatottan áll, állapota folyamatosan romlik, most pedig lekerült a műemlékek listájáról is.

Hét országos műemléke közül az egyiket elveszítette Mindszent – derül ki a portál szerint a legfrissebb Magyar Közlönyből. Ebben Lázár János építési és közlekedési miniszter rendelete egyes ingatlanok műemléki védettségének megszüntetéséről rendelkezik. Tíz épületet sorol fel a jogszabály, köztük egy mezőhegyesit – az ottani Hangai vendégfogadó istállóját és kocsiszínjét -, továbbá egy mindszentit.

MINDSZENTEN ÖSSZESEN 7 ORSZÁGOS MŰELMÉKET TARTOTTAK NYILVÁN

Mindszenten mindösszesen hét országos műemléket tartottak nyilván. Az egyik az a szegvári út mellett álló tanya volt, ahol – a város örökségvédelmi hatástanulmánya szerint – a népi lakóházon kívül fennmaradt az istálló, a góré, a tyúkol, a nyári konyha és a hombár. A miniszter szerint viszont a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette, ezért a védettségét megszüntette. A Műemlékem szakportálon már 2009-ben azt dokumentálták, hogy az úgynevezett Zsótér-tanya évek óta elhagyatottan áll, állapota folyamatosan romlik. Az udvari kemence már akkorra bedőlt, valamilyen gazdasági épület is összedőlt, a tanya vége berogyva, de a góré és az állattartó épületek állapota 14 éve még kielégítő volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb