Mindenmás

Küszöbön az óraátállítás, 60 perccel kevesebbet alhatunk Szegeden

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik, ami azt jelenti, hogy idén 26-án kell átállítani az óráinkat Szegeden. Hajnali 2-kor most előrefelé, hajnali 3-ra tekerjük a mutatót. A nyári időszámítás egészen október 29-ig tart majd.

A Pénzcentrum ezzel kapcsolatban azt írja, hogy sokan várják már az óraátállítás eltörlését, hiszen korábbi felmérések alapján 10-ből 9 magyar megszüntetné a kétféle időszámítást. 2018-ban történt az a népszavazás, amelynek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora.

KITOLTÁK A HATÁRIDŐT 2024-IG

Eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást. Azonban a világnak kisebb gondja is nagyobb volt 2020-ban annál, hogy erről döntés szülessen, így a határidőt kitolták 2024-ig. Utoljára a hazai óraátállítás akkor került szóba, amikor Gulyás Gergely a 2021. február 25-i Kormányinfón arról beszélt, hogy bár Magyarország lakosságának többsége szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének és ahhoz tudna igazodni az ország.

AZ ÁTÁLLÁSON MOST NEM SEGÍT A HOSSZÚ HÉTVÉGE

Tehát: 2023 tavaszán az óraátállítás március 26-ra esik, az órákat egy órával kell előre állítani. Így “egy órával kevesebbet alhatunk”. Sajnos az átállást most nem segíti a hosszúhétvége, mint múlt ősszel. Akkor november 1-je keddre esett, így az óraátállítás vasárnapját (október 30-át) követő hétfőt előre ledolgozva könnyebben szokhattuk meg a táli időszámítást. Most azonban ilyen nem lesz, a legközelebbi hosszú hétvége húsvétkor lesz, április 7-től 10-ig.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: centrale de tratare aer
'Fel a tetejéhez' gomb