Közélet

Bicajra fel: tavaly óta 37 százalékkal nőtt a kerékpárral közlekedők száma a Belvárosi hídon

“A Belvárosi híd szenzorainak adatai alapján tavaly óta 6 százalékkal csökkent az autóforgalom a hídon. Úgy tűnik, hogy a járművek magas fenntartási költségei mellett pénzügyileg is érdemesebb lehet környezetbarát közlekedési módot választani” – írja a közösségi oldalán Nagy Sándor, aki közzétett egy Szegeden készített közlekedés riportot.

Mint kiderült, a nyilvánosságra került riport keretén belül három helyszínen/járművön készített méréseket mutatják be. Mérték a forgalmat az Algyői úton, a Belvárosi hídon és a 3-as villamos vonalán is.

KEVESEBBEN JÁRNAK AZ ALGYŐI ÚTON

A Szeged-Hódmezővásárhely közötti járműforgalom tekintetében kiderült, hogy 2023 februárjában több mint 481 ezer jármű haladt át az Algyői úton, ami 4 ezer járművel kevesebb, mint januárban, melynek kizárólagos oka, hogy a februári hónap 3 nappal rövidebb. A napi átlagos forgalmi adatok szerint 2023 februárjában egy hétköznapon átlagosan több mint 18 ezer jármű, egy hétvégi napon pedig több mint 13 ezer jármű haladt át az Algyői úton, a két irányban összesen. Ehhez képest januárban a napi átlagos forgalom hétköznap 17 ezer jármű, még hétvégén pedig 12 ezer jármű volt. Egy évvel ezelőtt viszont, azaz 2022 februárjában egy hétköznapon átlagosan több mint 19 ezer jármű, még egy átlagos hétvégi napon több mint 15 ezer jármű haladt át az Algyői úton. Azaz, az előző hónaphoz, januárhoz képest idén februárban a napi átlagos járműforgalom nőtt, tavaly februárhoz képest viszont csökkent.

NŐTT A KERÉKPÁROS FORGALOM A BELVÁROSI HÍDON

A közzétett adatokból arra is fény derült, hogy a Belvárosi híd forgalmának 2022 október óta fennálló csökkenő tendenciája 2023 februárjában megszakadt. Bár a híd teljes forgalma 2023 februárjában 1%-kal kevesebb volt, mint januárban, tulajdonképpen forgalomnövekedésről beszélhetünk, ugyanis a februári hónap 3 nappal rövidebb a januárinál. A lent található bal alsó sarokban lévő diagram szemlélteti, hogy egy-egy nap átlagosan mekkora forgalmat jelent. A jobb alsó sarokban lévő ábrán pedig azt láthatjuk, hogy 2023 februárjában tavaly februárhoz képest a Belvárosi híd teljes forgalma 2%-kal visszaesett. Közlekedési módonként vizsgálva a forgalmi adatokból megállapíthatjuk, hogy az autós forgalom 6%-kal, a gyalogos forgalom 5%-kal csökkent, még a kerékpáros forgalom 37%-kal nőtt.

A REGGELI ÓRÁKBAN UTAZUNK A LEGTÖBBET A 3-AS VILLAMOSON

Az utolsó fejezetben a 3-as vonalon közlekedő villamosok fedélzetén mért utasadatok kerülnek bemutatásra. Mivel hétvégén a 3-as vonalon villamos nem közlekedik, a 3F vonalon pedig egyelőre nincs lehetőség utasszám mérésre, kizárólag a hétköznapokon mért utasadatok ismertetésére terjed ki a jelentés. Ebből az látható, hogy:

  • 2023 februárjában, a 3-as villamos vonalán hétköznapokon járatonként átlagosan felszállók száma a 2023 januári utasszámokhoz képest és a tavaly februári utasszámokhoz képest is átlagosan 23%-kal nőtt.
  • Tehát, idén januárban nagyságrendileg ugyanakkora volt az utasforgalom a 3-as vonalon, mint tavaly februárban, aminél a 2023 februári utasforgalom 23%-kal nagyobb.
  • Legnagyobb utasforgalom mindkét viszonylaton jellemzően a reggel 7-8 óra közötti járatokon volt.
  • A 3-as vonal járművenkénti átlagos utasforgalma hétköznap legalább 2 014 fő/nap/jármű.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb