Mindenmás

Napi pakk: 18 fokkal tér vissza a szegedi tavasz, ma 98 éve, hogy József Attilát elküldték a Szegedi Egyetemről

Indul a csütörtök, két-három napra visszatér a tavasz, ma ünnepel a jó öreg Eric Clapton és pont ma 98 éve, hogy József Attilát eltanácsolták a Szegedi Egyetemről, amelyet később róla neveztek el. Izgalmas kis napra ébredtünk, mutatjuk, miért!

NÉVNAPOSOK, MC HAMMER, ERIC CLAPTON

Boldog névnapot,

  • Zalán,
  • Izidor,
  • Gujdó!

170 éve született Vincent van Gogh, holland festő (Napraforgók), ma 78 éves a kétszeres Grammy-díjas Eric Clapton brit rockgitáros, énekes és zeneszerző, és 61 éves a jó öreg Mc Hammer és 59 Tracy Chapman, a Fast Car című sláger énekesnője.

98 ÉVE KÜLDTÉK EL JÓZSEF ATTILÁT A KÉSŐBB RÓLA ELNEVEZETT EGYETEMRŐL

Pont ma 98 éve, 1925. március 30-án tanácsolta le Horger Antal professzor József Attilát a szegedi egyetemről a ”Tiszta szívvel” című verse miatt. A Szeged című napilap közölte 1925. március 25-én a verset, ami jobboldali körökben botrányt robbantott ki; a Szegedi Új Nemzedék 1925. március 29-i számában két cikkben is támadták a költőt. A Szegedi Tudományegyetem, a Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának dékánja Horger Antal, 1925. március 30-án, hétfőn reggel a Szegedi Új Nemzedék című lap vasárnapi számában megjelent kritikák hatására magához hívatta József Attilát, és két tanú jelenlétében közölte vele a bölcsészeti kar álláspontjaként feltüntetett magánvéleményét, miszerint a Tiszta szívvel c. verse miatt az egyetem nem látja szívesen többé hallgatói között. Ezt a konfliktust örökítette meg a költő a Születésnapomra című versében is.

VISSZATÉR A TAVASZ, DE CSAK EGY RÖVID IDŐRE

A felhős időben rövid napos időszakokra számíthatunk. Délutántól egyre több helyen alakulhat ki eső, zápor. Többfelé élénk, néhol erős lesz a déli-délnyugati szél. A délután folyamán már barátságosabb lesz az időjárás, 18 fokot jósolnak városunkba. 

A tendencia folytatódni fog, egészen a hétvégéig,

  • péntekre 19-20,
  • szombatra 18 fokot jósolnak,

vasárnaptól viszont újabb lehűlés körvonalazódik. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb