Közélet

Apa kezdődik? Kiderült, hogy nyugati csapatok is harcolnak Ukrajnában

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok bebizonyították azt, amit sokan már sejtettek vagy híreszteltek: a nyugati országok különleges műveleti egységei már most Ukrajnában vannak, és részt vesznek a háborúban.

Minderről (mások mellett) a BBC is beszámolt. Mint az Index által fordított cikk írta, egy március 23-ai keltezési dokumentumból derült ki, hogy több ország is különleges műveleti egységeket küldött Ukrajnába – és az is kiderült, hogy pontosan hány katonát küldtek: 

  • a britek 50 különleges műveleti katonát,
  • a lettek 17 katonát,
  • a franciák 15 katonát,
  • az amerikaiak 14 katonát,
  • a hollandok pedig 1 katonát küldtek Ukrajnába.

A dokumentumból nem derült ki, hogy pontosan hol tartózkodnak ezek a fegyveresek, vagy hogy mit csinálnak egyáltalán Ukrajnában, milyen missziót hajtanak ott végre. A BBC azt is megjegyezte, hogy alacsony számokról van szó ugyan, de ez a különleges műveleti egységeknek a sajátossága, és valószínűleg ezek a csapatok így is nagyon hatékonyak.

Mint hozzátették, ezek alapján Moszkva könnyedén felfűzhet egy kommunikációs hadjáratot arra, hogy nem csupán Ukrajnával, hanem a NATO-val is harcol.  

A Sky Newsnak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője már reagált is a hírre, és azt mondta: nem újdonság számukra, hogy a nyugati országok bizonyos egységei Ukrajnában harcolnak. Hozzáfűzte: a most kiszivárgott dokumentumok hitelességét még vizsgálják, de azt már eddig is tudták, hogy a britek és más országok kiképzőtiszteket és harcosokat küldtek Ukrajnába. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb