Szegedi Arcok

Fetter Ferencné kapta az első alkalommal átadott Szegedi Papucsért díjat

Először adták át a Szegedi Papucsért díjat, szombaton az 5. Szegedi Papucs Napján Fetter Ferencné népi iparművész hímző vehette át az ízig-vérig szegedi kitüntetést. A díjazott – akinek Szögi Csaba elnök adta át az elismerést – korábban már megkapta a népi iparművész címet, a Király Zsiga-díjat, számos kézműves szakmai elismerést, 2019-ben pedig a szakma legrangosabb elismerésében, a Népművészet Mestere díjban is részesült.

Fetter Ferencné Boha Mária 1931-ben született Szőregen, az 1970-es évektől foglalkozik régi hímzések gyűjtésével, feldolgozásával és tervezésével – írta róla a Kultúra.hu. A kézművesség szeretetét otthonról hozta magával, hímzést a kisiskolában is tanítottak neki más kézműves tevékenységek mellett. Elvégezte a hímző-, szövő- és vertcsipke-tanfolyamot, majd oktatói képesítést szerzett. Alapító tagja az 1982-ben alakult Szegedi Népművészeti Egyesületnek, részt vett 1987-ben az első, kifejezetten egyetemistáknak szóló kézműves tanfolyam megszervezésében.

A Délalföldi Népművészeti Egyesület Alkotóházában több szakági tanfolyam oktatója volt. Sérült emberek tanításával is foglakozik, e téren végzett munkájáért az ART 94 kulturális fesztivál alkalmából A kreativitás gyógyító hatásának oktatója elismerésben részesült. 

Kézimunkáival számtalan megyei és országos pályázaton vesz részt aktívan és eredményesen a mai napig. Külföldi kiállításokra is eljutottak hímzései, többek között Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Lengyelország és Németország vásáraiban is jártak azok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb