Sport

Szép volt, Szeged! Kiss Ágnes kijutott az Európa Játékokra, Kopasz Bálinték harmadikak lettek, Csipes Tamara viszont lecsúszott a dobogóról

A Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás duó – megismételve az első fordulóban aratott sikerét – megnyerte a K-2 500 métert a kajak-kenusok második válogatóján, Szegeden, Csipes Tamara viszont ezúttal kikapott K-1 500-on, utóbbi számban Gazsó Alida Dóra diadalmaskodott. Az MVM Szeged VE sikert sikerre halmozott:

  • Kiss Ágnes nyerte a felnőtt válogatót a női kenusok 500 méteres döntőjében,
  • Balogh Gergely pedig új párjával, Fodor Bencével lett második lett K2 500 méteren,
  • míg Biben Karina négyese 75 ezreddel kapott ki a győztestől az U23-as válogatón.

Mint a szegedi klub közölte, a nap utolsó döntőjében Molnár Csanád is ezüstérmes lett C1 1000 méteren, amely szintén U23-as válogató volt.

DUPLÁZOTT A VAJDA-SZÁNTÓI SZABÓ DUÓ

A fiatal Vajda, Szántói Szabó kettős május elején meglepetésre győzött a régi-új olimpiai számban, majd egy értékes ötödik helyet szerzett az ugyancsak Szegeden rendezett világkupán. Az Atomerőmű SE, Vasas versenyegyesülés ezúttal már esélyesnek számított az erős mezőnyben, s remekül is versenyzett, magabiztosan előzte meg riválisait. A második helyen Fodor Bence és Balogh Gergely ért be, míg az olimpiai bajnok Kopasz Bálint, aki tavaly világ- és Európa-bajnoki címet nyert ebben a számban Nádas Bencével, harmadik lett az ifjúsági világbajnok Hidvégi Hunorral.

“Nagyon kemény futam volt, a hátszél minimálisan már zavaró volt, de a végén még tudtunk egyet indítani”

– nyilatkozott az M1 aktuális csatornának Vajda Bence.

“Tavaly óta folyamatosan javulunk és idén is, az első versenyünktől kezdve drasztikus a fejlődés, szinte edzésről edzésre ezt érezzük” – tette hozzá Szántói Szabó Tamás.

A páros tagjai elmondták: nem voltak még Európa Játékokon, ezért a jövő héten, Krakkóban szeretnék élvezni a versenyzést, minden futamból kihozni a maximumot, a céljuk pedig a döntőbe kerülés, ezen belül pedig az első öt-hat hely valamelyike.

KOPASZ BÁLINTÉK HARMADIKOK LETTEK

“Nagyon elégedett voltam azzal, amit a döntőben összehoztunk Hunorral. Nem dőlt a hajónk és az erőszintünk is jó volt, de voltak nálunk jobbak. Ez volt az ötödik pályánk együtt, mondhatjuk, hogy éppen a döntőre kovácsolódtunk össze” – értékelt Kopasz Bálint, aki társával, Hidvégi Hunorral K-2 500 méteren lett harmadik. “A következő napokban folytatom tovább a felkészülésemet, az Európa Játékok alatt pedig szurkolok majd a magyaroknak teljes szívemből.”

A szegedi születésű sportoló hozzátette: Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta neki, talán övé lesz a K-1 500 méteres szám az augusztusi világbajnokságon, de ha mégsem így lesz, akkor is készül tovább a megszokott módon.

“Jövőre szeretnék kijutni a szegedi Európa-bajnokságra, illetve a párizsi olimpiára. Ha ez sikerül, akkor már boldog leszek” – fogalmazott Kopasz Bálint.

CSIPES TAMARA NEM FÉRT FEL A DOBOGÓRA

A női kajakosok ötkarikás egyes számában, 500 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara nyerte az első válogatót, most azonban még a dobogóra sem fért fel. A győzelmet világbajnok honvédos klubtársa, Gazsó Alida Dóra szerezte meg nagyszerűen versenyezve, mögötte Fojt Sára lett a második, Pupp Noémi pedig a harmadik. Csipes ezúttal ötödikként ért célba, míg a mezőny másik olimpiai bajnoka, Hadvina Dóra hetedik lett.

“Egy egész jól felépített pályát tudtam menni” – mondta az M1-nek Gazsó Alida Dóra. “Vártam, hogy Tami majd jön és meccselünk a végén, de amikor láttam, hogy mégsem jön, úgy gondoltam, megyek egyedül. Figyeltem a többiekre is, és éreztem, hogy meglesz. Büszkék vagyunk a csapattársaimmal, mert mindkét válogatón és a tájékoztatón is be tudtunk jönni a dobogóra, igazából ez egy csapatmunka volt. Ez a győzelem lökést ad a holnapi párosra, remélem, hogy Tamival nyerni fogunk!”

A másik két csütörtöki döntő közül férfi C-1 200 méteren a betegségéből felépült, visszatérő Hajdu Jonatán, női C-1 500 méteren pedig Kiss Ágnes győzött.

Pénteken öt, a szombati zárónapon pedig tíz döntőt bonyolítanak le a Maty-éri pályán zajló versenyen. A jövő heti, Európa-bajnokságnak számító krakkói Európa Játékokon induló csapat összetételét vasárnap véglegesíti a szövetség.

Eredmények:

férfiak:
———
K-2 500 m (olimpiai szám):

1. Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás (Atomerőmű SE, Vasas SC-ARC-S Group) 1:28.299 p
2. Fodor Bence, Balogh Gergely (Kovács Katalin Akadémia, MVM Szegedi VSE) 1:29.120
3. Hidvégi Hunor, Kopasz Bálint (Tatai Hódy SE, Graboplast Győri VSE) 1:29.238
C-1 200 m:
1. Hajdu Jonatán (DKSE Dunaújváros) 39.367 mp
2. Koczkás Dávid (Merkapt-Mekler László SE) 39.402
3. Rumi Gergő (Graboplast Győri VSE) 40.424

nők:
—-
K-1 500 m (olimpiai szám):

1. Gazsó Alida Dóra (Budapesti Honvéd SE) 1:47.789 p
2. Fojt Sára (Kovács Katalin Akadémia) 1:48.879
3. Pupp Noémi (Atomerőmű SE) 1:49.272
C-1 500 m:
1. Kiss Ágnes (MVM Szegedi VSE) 2:04.178 p
2. Opavszky Réka (PACS-PACS SE) 2:05.185
3. Csorba Zsófia (UTE) 2:07.185

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb