Közélet

Ahol a cégek és a tehetséges hallgatók találkozhatnak: összefogtak a szegedi vállalkozások az SZTE-vel a jövő diákjaiért

Júniusban megnyitotta kapuit a Szegedi Családi Vállalkozás Living Lab az SZTE GTK falain belül. Ennek apropóján Június 27-én a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara megszervezte az I. Szegedi Családi Vállalkozás Üzleti Találkozót, melynek keretében a régió közel 40 vállalkozója és a Kar oktatói közös célokat jelöltek ki a Kar és a régió családi vállalkozásainak szorosabb együttműködése terén.

BEMUTATTÁK A JELENLEGI DIÁKOK VÁLLALKOZÁSOKKAL KAPCSOLATOS MOTIVÁCIÓIT

A Kar beszámolója szerint az eseményt a GTK dékánhelyettese, Dr. Nagy Benedek nyitotta köszöntőjével, majd Dr. Imreh Szabolcs és Dr. Prónay Szabolcs előadásaikban arról beszéltek “Ki lesz a jövő generáció családi vállalkozója?”. Ennek keretében Dr. Imreh Szabolcs tapasztalatai, kutatásai alapján megismerhette a hallgatóság a jelenlegi diákok vállalkozással kapcsolatos attitűdjét, motivációit, valamint Dr. Prónay Szabolcs beszámolt a családi vállalkozásokhoz kötődő nemzetközi projektről, az Ulysessről, amelynek első versenyén 93 nemzetközi hallgató dolgozott különböző családi vállalkozások -köztük több szegedi kötődésű cég – esettanulmányain.

SZEGEDI VÁLLALKOZÓK OSZTOTTÁK MEG TAPASZTALATAIKAT

A generációváltás témájú kerekasztal beszélgetés még tovább fokozta a közönség aktív részvételi kedvét. Dr. Majó-Petri Zoltán moderálta az esemény ezen szakaszát, amelyben második generációs vállalkozók -Török Ildikó, Kisznyér Péter, Prágai András, Rácz Bertalan és Szabó Henrik- osztották meg tapasztalataikat a sikeres és kevésbé sikeres generációváltási megoldásokról.

A családi vállalkozások oktatásba való integrációjának fontosságát mutatta, hogy egyöntetűen, több egyéni felszólalás és megállapítás keretében támogatták a Living Lab létrehozását a jelenlévők, amelyet az alapító okirat aláírásával pecsételtek meg.

ÖSSZEHOZZÁK A CÉGEKET ÉS A TEHETSÉGES DIÁKOKAT

Így a régióban egyedülállóan az egyetemi oktatás és a piaci valós problémák közös felületet találhatnak, amely egy oldalról segíti a hallgatók munkaerőpiaci felkészülését, másrészről lehetőséget biztosít a cégeknek, hogy kapcsolatba kerüljenek az oktatással és a tehetséges diákokkal. Az oktatás szempontjából pedig lehetőség nyílik helyi esettanulmányok integrálására, vendégelőadókkal való szorosabb kapcsolat kialakítására és egyéb értékes oktatási anyagok létrehozására.

MÁR SZERVEZIK A KÖVETKEZŐ TALÁLKOZÓT

Dr. Imreh-Tóth Mónika szervező beszámolt róla, hogy a Living Lab működése nyáron sem áll meg, már elkezdődött a következő találkozó előkészítése. Az inspiráció szerzést követően ugyanis ősszel újabb találkozóra kerül majd sor, ahol már konkrét oktatási programok mellett a családi vállalkozásokat érintő specifikus problémák megvitatására is sor fog kerülni. Ide a Living Lab szervezői szeretettel várják a további érdeklődő vállalkozásokat is, akik szívesen bekapcsolódnának a programba.

Forrás és fotók: SZTE Gazdaságtudományi Kar

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb