Közélet

Tanárhiány a státusztörvény miatt? Két hét alatt csaknem hétszáz új álláshirdetést adott fel a Belügyminisztérium

Egyre több tanár adja be felmondását az iskolákban az újonnan elfogadott státusztörvény miatt. A belügyminisztériumi hirdetések száma hétfőre 2342-re ugrott, így az elmúlt két hétben közel 700-zal nőtt – írja az Index. Az is kiderült, hogy Szegeden jelenleg 47, az oktatással kapcsolatos álláshirdetés érhető el, leginkább tanárokat és tanítókat keresnek.

Mint megírtuk, a múlt héten megszavazták a parlamentben az új státusztörvényt. Az új jogállási törvény leginkább a szabadságolásokra és az illetményre fókuszál, és ezek váltották ki a legnagyobb felháborodást is a tömegekből. A státusztörvény 2024. január 1-től lép életbe, de az erről szóló megfelelő tájékoztatást az érintettek 2023. szeptember 15-ig megkapják.

2400 TANÁRT ÉS PEDAGÓGUST KERESNEK JELENLEG

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő vette észre, hogy a Belügyminisztérium álláshirdető honlapján hétfő délben már 2342 tanárhirdetés szerepelt. Ez keddre az oldal keresési eredményei alapján még tovább, 2445-re nőtt – szúrta ki az Index. A tanítóhirdetések száma kedden 1117, az óvodapedagógusoké 843 volt.

Mint tovább kiemelték, azok, akik július 15-e és augusztus 1-je között adják be a felmondásukat, azok a pedagógusok már nem kezdik el az új tanévet. Akadnak olyanok is azonban, akik kivárják a szeptember 15-i szerződésmódosításokat, és majd csak azt követően adják be felmondásukat. Az Egységes Szülői Front – Szeged számításai szerint egyébként városunkban és annak környékén legalább 150 pedagógus mondana fel a státusztörvény miatt. A Belügyminisztérium álláshirdető honlapján jelenleg 47 betöltetlen munkahely van csak Szegeden, leginkább tanítókat, tanárokat, de még intézményvezető-helyettest is keresnek.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb