Közélet

Orbán Viktor Tusványoson: a miniszterelnök elárulta a következő időszak legmeghatározóbb gazdasági terveit

Szombat délelőtt megtartotta hagyományos tusványosi beszédét Orbán Viktor. Beszéde elején a kormányfő többek között a világ erőegyensúlyának elmozdulásáról, napjaink kihívásairól, valamint Románia schengeni övezethez történő csatlakozásának támogatásáról beszélt. Ezt követően pedig ismertette, hogy melyek a 2030-ig tartó időszak legfontosabb gazdasági céljai, írta meg a Portfolio.

MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA FONTOS A 2010 ÓTA TARTÓ ÚT SZEM ELŐTT TARTÁSA

A 21. századra Kína mozdította el a világ egyensúlyát – mondta Orbán Viktor 2023-as, tusványosi beszédében. A miniszterelnök a Bálványosi Szabadegyetemen tartott, szűk ötven perces beszédében kiemelte, hogy Magyarország számára fontos a 2010 óta tartó út szem előtt tartása, ezt követően pedig a 2030-ig tartó gazdasági célokról is szót ejtett.

EZ A TERV 2030-IG

A kormányfő elmondta, hogy időarányosan jól állnak a célok megvalósításával, hiszen a magyar gazdaság összteljesítménye az elmúlt 13 évben megháromszorozódott, és 80 ezer milliárd forintra nőtt, 2030-ra a cél azonban az, hogy 160 ezer milliárd forintra növekedjen ez a szám. Azt is rögzítette, hogy az egy főre jutó GDP-t az EU átlagához képest a tavalyi 78%-ról 2030-ra 85-90%-os sávba akarja emelni a kormány.

SZINTÉN CÉL A FOGLALKOZTATOTTSÁGI RÁTA NÖVELÉSE

A miniszterelnök emellett azt is elmondta, hogy a magyar gazdaság exportja az utóbbi 13 évben megháromszorozódott, a foglalkoztatottsági ráta pedig jelenleg 77 százalék, a cél azonban az, hogy ez az évtized végére 85 százalékra emelkedjen. Bár nem fejtette ki, de ez az inaktívak (fiatalok, öregek) itthoni rétege mellett nem lehetséges, így ez a külföldi munkavállalók növekvő aránya felé mutat, összhangban azzal a tavaszi üzenettel, hogy a magyar gazdaságba kell 500 ezer további munkavállaló.

A TERV, HOGY AZ ENERGIAIMPORT FÜGGŐSÉG 2030-RA NULLA LEGYEN

Elárulta: kiemelt cél, hogy a jelenlegi 28 százalékos energiaimport függőség 2030-ra 0 százalékra csökkenjen. A kormányfő rögzítette, hogy továbbra is cél Paks II. megépülése 2030-ra, és utalt a magyarországi naperőmű boomra is. Magyarország energiaimportfüggősége a terv szerint csökken, most 28 százalék és 2030-ra Paks 2-vel és a napenergia-hálózatfejlesztésekkel “el akarunk érni oda, hogy a villamosenergia-importunk nulla legyen” –  mondta Orbán Viktor.

11 HAZAI EGYETEM A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Az oktatással kapcsolatban a miniszterelnök ismertette, hogy 2010-ben még egyetlen hazai egyetem sem volt benne a világ top 5 százalékában, tavaly azonban már 11 hazai egyetemnek is sikerült bekerülnie a legjobbak közé. Továbbá szót ejtett az ütőképes magyar hadsereg fontosságáról, valamint nemzeti hadiipar fejlődéséről is. Azt is rögzítette, hogy taktikai, strarégiai ügyekben akár lehet is kompromisszum az Európai Unió intézményeivel, de elvi/szellemi szintű ügyekben, családvédelemben, nem lehetséges ilyesmi.

JÖVŐRE VISSZATÉRHET A GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS

A miniszterelnök azt is elmondta, Magyarország a legnehezebb időszakon már túl van, bár az első fél év az infláció miatt nagyon nehéz volt. 2024-re azonban szerinte visszatérhet a gazdasági fellendülés, így a miniszterelnök abban bízik, hogy a jövő évi Tusványoson már a 2030 és 2040 közötti tervekről is beszélhet.

Forrás: portfolio.hu/hvg.hu/MTI

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb