Szegedi Arcok

Elhunyt a Z. Nagy Cukrászda lelke, Rózsika néni

Elhunyt a Z. Nagy Cukrászda tulajdonosa, egyben vezetője, Margitáné Z. Nagy Rozália mestercukrász – tudtuk meg a családhoz közeli forrásainktól. A közismert, mindig mosolygós szegedi hölgy 80 éves korában ment el, péntek délután.

Z. Nagy Rózsika, vagyis Margitáné Z. Nagy Rozália mestercukrász neve fogalom Szegeden, az üzletben mindenen rajta tartotta a szemét, ha egyszer bement egy vendég, legközelebb már tudja, mit kér, mi szeret – írta róla a Magyar Konyha pár éve.

Rózsika néni édesapja 1940-ben eredetileg a Széchenyi téren nyitotta meg a Z. Nagy cukrászdát, ám a II. világháborúból visszatérve istállót talált a helyén. Sok időbe került, míg talpra álltak, 1951-ben pedig államosították az üzletet. Az apa 1954-ben kerékpárral járta a várost, és felfigyelt rá, hogy errefelé sok az iskola, azért döntött a József Attila sugárút mellett, ahol a cukrászda ma is áll. A gyerekek száma azóta kicsit megfogyatkozott a környéken, de azért maradt belőlük. És ugyanúgy szeretik a fagylaltot, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor még a kis gömb 50 fillérbe, a nagy egy forintba került.

A Z. Nagy Cukrászda tulajdonosa mindig is elkötelezett volt a tradíciók iránt, régi cukrászcsaládból származott, üzletüket és műhelyüket édesapja még 1954-ben nyitotta meg mostani helyén, a József Attila sugárúton. Országos versenyeken többször is díjazták szakmai felkészültségüket, a Z. Nagy Cukrászda az Év Fagylaltja versenyen három alkalommal is bronzérmes lett, 2013-ban pedig Nagymama sajtfagyija eperszósszal Lantos Borászat különdíjat kapott. A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismeréséül 2022-ben Kereskedelemért Díjat adott át a közismert szegedi cukrászmesternek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb