Közélet

Mától újra tűzgyújtási tilalom van Csongrád-Csanád vármegyében

Az elmúlt napokra jellemző tartós kánikula és csapadékmentes időjárás miatt 2023. augusztus 24-től hét vármegyében, köztük Csongrád-Csanádban is életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Az érintett vármegyékben fennáll a gyorsan terjedő felszíni tüzek és koronatüzek kialakulásának kockázata. Mindennek oka a csapadékmentes időjárás, a magas átlaghőmérséklet és az, hogy az alacsony relatív páratartalom miatt kiszáradt a holt biomassza, valamint a koronabiomassza nedvességtartalma is csökkent. Ezenfelül hétvégéig nem várható jelentősebb mennyiségű, a teljes vármegyéket érintő, áztató jellegű csapadék – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

7 VÁRMEGYE KAPOTT TILALMAT

A fokozott tűzkockázatot figyelembe véve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2023. augusztus 24-től elrendeli a fokozottan tűzveszélyes időszakot

  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Pest
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben.

A Nébih kéri, fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az útmenti növényzetet. Belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.

TILOS TÜZET GYÚJTANI

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt szintén nem szabad tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb