Közélet

Speciális ellátást nyújtó, korszerű gyermekotthon épült Ópusztaszeren

Ezt megelőzően Csongrád-Csanád vármegyében még nem volt ilyen intézmény, a speciális ellátást igénylő gyermekeket integráltan lakásotthonokban helyezték el – derül ki az MTI közleményéből.

Uniós támogatással húsz lány elhelyezésére alkalmas, speciális ellátást nyújtó, korszerű gyermekotthon épült Ópusztaszeren – közölte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád-Csanád vármegyei kirendeltsége közleményben. A területen működő egészségügyi és oktatási intézményekkel együtt az új intézmény létrehozásával a speciális igényű célcsoportnak elérhetővé vált egy korábban nem hozzáférhető gyermekvédelmi szakellátási forma vármegyénkben, illetve azon túl a teljes dél-alföldi régióban is.

TÖBB, MINT 5 EZER NÉGYZETMÉTERES TELKEN ÉPÜLT FEL A KINCSES SZEGLET OTTHON

A 469 négyzetméteres Kincses Szeglet Otthon egy több mint 5 ezer négyzetméteres telken épült föl. A földszintes épületben a lakóegységeket, adminisztratív és kiegészítő helyiségeket tartalmazó szárnyak fogják közre a közösségi teret és a hozzá kapcsolódó teraszokat. Az épület energiaigényét részben napelemek fedezik. Olyan leánygyermekeket helyeztek el a gyermekotthonban, akik különös törődést igényelnek, magatartási, illetve beilleszkedési zavarokkal is küzdenek, emellett esetenként tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élnek. A gyermekotthonban az ellátás az életkornak és az állapotnak megfelelő, strukturált napirend szerint történik, amelyet a projekt részeként beszerzett gépjármű is segít. A gyermekek már korábban beköltözhettek az intézménybe.

A MUNKATÁRSAK KÉPZÉSE IS A PROJEKT RÉSZE VOLT

A projekt része volt a munkatársak közelmúltban lezárult képzése is, amely a speciális gyermekotthon működtetéséhez szükséges elméleti tudás és gyakorlati készség elsajátítását is lehetővé tette. A beruházás teljes költsége 261 millió forint volt, ebből 156 millió forintot fedezett uniós támogatás  – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb