Szegedi Arcok

Pofánk leszakad: Karikó Katalin arcával árulták a körömgomba elleni csodaszereket, a baki annyi volt, hogy ő nem tudott róla…

“Ismét visszaéltek a nevemmel és a képmásommal az internetes felületeken” – írta csütörtök délután kiadott, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Karikó Katalin, akinek arcával korábban körömgomba elleni és vérnyomáscsökkentő szereket, legújabban pedig visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezelésével kapcsolatos készítményeket reklámoztak. Mint a világhírű szegedi írta, a jogsértésre a barátai hívták fel a napokban a figyelmét.

Karikó Katalin közleményét a továbbiakban változtatás nélkül közöljük.

“Ismét visszaéltek a nevemmel és a képmásommal az internetes felületeken. Korábban körömgomba elleni és vérnyomáscsökkentő szereket, legújabban visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezelésével kapcsolatos készítményt reklámoznak a legismertebb online közösségi fórumon egy rám hivatkozó álinterjúban, a nevemmel és a képmásommal visszaélve. Erre az engem érintő legújabb jogsértésre, a fogyasztók megtévesztésére is alkalmas szövegre és fotómontázsra a barátaim és ismerőseim hívták fel a napokban a figyelmemet.

A fentiek alapján ismételten rögzítenem kell: ezen legújabb hirdetésben, reklámozásban nem vettem és nem veszek részt, ehhez sem a nevem, sem a képmásom felhasználását nem engedélyeztem, ezzel kapcsolatban interjút, tanácsot nem adtam, nyilatkozatot nem tettem, sajtótájékoztatót nem tartottam. Hangsúlyozom: az álinterjúban a nevemmel és a képmásommal visszaéltek és visszaélnek, olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak nekem, amelyeket én soha nem mondtam, nem állítottam.

Úgy vélem, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogaim megsértése, továbbá a személyes adataim jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is. Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket!

Szeretném tudatosítani, hogy a nevemet nem adtam és a jövőben sem adom semmiféle termék, gyógyhatásúnak feltüntetett készítmény reklámjához. Ne higgyenek az olyan hirdetéseknek, melyek reám való hivatkozással jelennek meg!

Mindenkit arra kérek, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben nekem tulajdonított mondatokat, állításokat semmilyen körülmények között se azonosítsák személyemmel, a reklámozott terméket hozzám ne kössék! A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek!”

Philadelphia, 2023. augusztus 29.

Prof. Dr. Karikó Katalin

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb