Szegedi Arcok

Breaking: Karikó Katalin megkapja az orvosi Nobel-díjat

Már tavaly, és tavaly előtt is tűkön ülve vártuk, hogy Karikó Katalin vajon megkapja-e a világ legnagyobb elismerését. Szeged díszpolgárát többször is az orvosi-élettani és a kémiai Nobel-díjra is esélynek tartották, most azonban beért a kemény munka gyümölcse: Karikó Katalin megkapja az orvosi Nobel-díjat!

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

AZ MRNS-ALAPÚ VAKCINA KIFEJLESZTÉSÉÉRT KAPJÁK

Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

NEM CSUPÁN A DÍJAZOTTNAK VILÁGRASZÓLÓ ELISMERÉS, HANEM A MAGYAR NEMZETNEK, ÉS SZEGEDNEK IS

A Nobel-díj a jelenlegi legfontosabb nemzetközi elismerése a rendkívüli szellemi teljesítménynek, amely nem csupán a díjazottnak világraszóló elismerés, hanem a nemzete számára is. Dr. Karikó Katalin, a szegedi egyetemről indult, majd a Pennsylvaniai Egyetemen, később a BioNTech cégnél dolgozó biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora az idei fiziológiai és orvostudományi, valamint a kémiai Nobel-díj várományosai között szerepelt.

Karikó Katalin több évtizede külföldön él ugyan, de családjával együtt mindig is magyar maradt, gyermekeit is magyarul nevelte, így ők is szívesen járnak ide. Magyarországon tanulta meg az alaptudományokat, itt kezdte el alkalmazni a tudását, a vírusokat kutatni. A magyar biokémikus felfedezésén is alapul a koronavírus ellen hatásos vakcina. A tudós évek óta dolgozik munkacsoportjával, amellyel tovább folytatják kísérleteiket az mRNS más típusú alkalmazásait – például rákos betegségek vagy szívelégtelenségek kezelése – is kutatva.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb