Közélet

Szerdán nagyot csökken az üzemanyagok átlagára, a magyar autósok hatodánál azonban már betelt a pohár

A pénteki benzinárcsökkenés után szerdán még alacsonyabb áron tankolhatunk majd Szegeden. Mint kiderült, a benzin és a gázolaj ára is bruttó 20 forinttal csökken.

A benzinesek és a dízelesek is örülhetnek a hét közepén, ugyanis a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 20 forinttal csökken – írja a holtankoljak.hu. A beszerzési ár csökkenése várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. A változást követően a következő átlagárakkal számolhatunk szerdától: 

  • 95-ös benzin: 610 Ft/liter
  • Gázolaj: 660 Ft/liter 

Az előző hónap közepe óta folyamatosan csökken az üzemanyagok beszerzési ára. Szeptember 22-én még a 95-ös benzin esetében 660 forintot kellett fizetni literenként, míg a gázolaj literje 681 forintba került.

SOKAKNÁL BETELT A POHÁR

Bár a múlt héten kétszer is csökkent a benzin átlagára, míg a gázolajé stagnált, szerdától pedig 20-20 forintos csökkenés várható; a korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás korszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak az üzemanyagok. Ráadásul jövőre a jelenlegi kilátások szerint drágulás várható, mert emelkedik a jövedéki adó mértéke, ami nagyjából 40 forinttal növelheti majd a literenkénti árat. A Pulzus Kutató a portál megbízásából reprezentatív felmérést végzett 2023. szeptember 28. és október 1. között 1000 fő megkérdezésével.

  • Ennek alapján az autóval rendelkezőknek – összes megkérdezett 49 százaléka – a hatoda, azaz 16 százaléka ugyanis már a mostani üzemanyagárakat is sokallja, ezért kiszállt az autójából.
  • A 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt.
  • Az érintettek több mint negyede ugyanakkor azt állítja, semmiképp nem fejezné be az autózást.
  • Viszonylag jelentős, 11 százalékuk nem tudja erre a választ, illetve nem akart felelni a kérdésre.

AZ IDŐSEBBEK A LEGÁRÉRZÉKENYEBBEK

A korosztályos bontás arról tanúskodik, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek. A 60 év felettiek 18 százaléka már most sem autózik, 27 százalékuknak a literenként 700-800 forintos tankolás jelentené a végső határt. A középkorúaknak több mint a harmada hallani sem akar erről.

A kutatás szerint bár a fővárosban viszonylag sok, az autózásnál olcsóbb alternatíva adott – például a tömegközlekedés, a robogó, a kerékpár -, a budapestiek több mint 30 százaléka nem mondana le az autózásról. A községekben 30 százalékos az arányuk, ám náluk ez magyarázható azzal, hogy sok településen nem nagyon van más ésszerű opció.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb