Közélet

A belügy szerint nem lesz korlátozás, ám Szegeden kiadták az utasítást, hogy több iskolában is spórolni kell a fűtéssel

A belügy szerint nem kell spórolni a fűtéssel, de az erre vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van. A Népszava információi szerint a tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól (KK) az energiatakarékossági intézkedések bevezetésére, ami azért érdekes, mert a belügyminisztérium álláspontja szerint idén nem kell spórolni a fűtéssel, egészen pontosan azt közölték, hogy nem lesznek fűtéskorlátozások, ezzel szemben Szegeden már felszólítást kaptak az iskolák a lap szerint, hogy igenis spórolni kell.

A kormány tavaly ősszel rendeletben írta elő, hogy energiatakarékossági okok miatt az állami intézményekben nem lehet több 18 Celsius-foknál, kivéve az egészségügyi, gyermekvédelmi, bentlakásos szociális ellátást nyújtó intézményekben és a bölcsődékben. Továbbá azokban az oktatási intézményekben, ahol 14 évesnél fiatalabb gyerekek vannak, a hőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot kell elérnie. A takarékoskodásra vonatkozó rendelet egyébként még mindig hatályban van.

A SZEGEDI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM SZERINT TOVÁBBRA IS SZÜKSÉGES A SZIGORÚ ENERGIATAKARÉKOSSÁGI INTÉZKEDÉSEK BETARTÁSA

A lap rákérdezett arra, hogy miért van ellentmondás a Klebersberg és a belügy közlése között, válaszul azt írták nekik, hogy a tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától.

A Népszavához ezzel szemben egy levél is eljutott, amit elvileg a Szegedi Szakképzési Centrum küldött ki szeptember végén az irányítása alatt álló iskoláknak, hogy „továbbra is szükséges a szigorú energiatakarékossági intézkedések meghozatala és betartása, amelyek minden tanulóra, alkalmazottra kötelezőek.”

MAXIMUM 20 FOK LEHET

A lap szerint a levélben 17 pontban sorolták fel, mire kell kiemelt figyelmet fordítani. Ezek közé tartoznak a következő pontok:

  • a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak lekapcsolása – például a világítás –,
  • rövid, de „intenzív” szellőztetések,
  • továbbá a használt helyiségekben a fűtési időszakban a belső hőmérséklet maximum 20 Celsius-fokon tartása.

“A fűtés csak indokolt esetben, időszakosan üzemeljen, munkanapokon 06:00-16:00 óra között, ezen időszakon kívüli időben, valamint hétvégén és tanítási szünetekben temperáló fűtés (térhőmérséklet 15-16 Celsius-fokon tartása) alkalmazása szükséges” – olvasható a dokumentumban.

MÉG A MIKRÓT ÉS A KÁVÉFŐZŐT IS TAKARÉKOSAN LEHET HASZNÁLNI

A lap szerint azokban a termekben, ahol hőérzékelő távvezérlők vannak, azokat gyakran kell ellenőrizni, a léghőmérsékletet is naponta mérni és rögzíteni kell. A feladatok elvégzésére az iskolavezetésnek egy „energetikai mérésért felelős személyt” kell megbíznia, aki lehet a gondnok, karbantartó, fűtő is. Mindemellett megtiltották az elektromos fűtőberendezések használatát, a háztartási berendezéseket (mikrosütő, kávéfőző, vízforraló) pedig csak takarékosan lehet használni. A levélben kitértek arra is, hogy a fűtést az őszi, a téli és a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon, 14:00 órakor át kell állítani temperáló fűtésre, és az első tanítási napot megelőző munkanapon lehet visszakapcsolni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb