Szegedi Arcok

Star Optika, Újszeged: a mai gyerekeknél 70-80 százalékkal gyakrabban alakul ki rövidlátás, mint régen

Rendkívül fontos a korai megelőzés, mivel a gyerekeknél 70-80 százalékkal gyakrabban alakul ki rövidlátás, mint a korábbi generációk esetében – jelentette ki Horváth Réka optikusmester, az újszegedi Star Optika alapítója, akit a hétvégén lezajlott nyílt napjukon faggattunk a korai megelőzés fontosságáról. A helyzet romlásának a fő oka az intenzív telefon -, tablet – és laptophasználat, viszont jó hír, hogy már nagyon korán, akár 3 éves korban el lehet végezni egy szemfenék-vizsgálatot, amelynek segítségével ki lehet szűrni, hogy van-e probléma a kicsi látásával.

A rövidlátás, másik nevén miópia vagy myopia egy látászavar, amiben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. A szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb, mert a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb. A WHO adatai szerint az emberek 10 százaléka rövidlátó, ez az arány pedig jelentősen megnőtt a gyermekek esetében.

Annak, hogy valaki rövidlátó-e, több jele is lehet, mindenesetre, ha a gyermekünkön az alábbiakat tapasztaljuk, nem árt elmenni egy profi vizsgálatra:

  • nem látja tisztán a távoli dolgokat, ezért hunyorog,
  • nem látja rendesen az iskolai táblára felírt dolgokat,
  • előre hajolva olvas,
  • gyakran megbotlik,
  • nem ismeri fel az utcán szembe jövő, de még távolabb lévő ismerősöket,
  • azonban közelre élesen lát.

Mint Horváth Réka elmondta, akár már három éves korban el lehet végezni egy szemfenék-vizsgálatot, amellyel tökéletesen meg lehet állapítani, hogy szükség van-e további vizsgálatokra, majd azok alapján eldönthető, hogy kell-e szemüveg a kicsinek. Minden ember szeme más, viszont többezer egyéni értékkel leírható. A Star Optika ötödik születésnapjára, idén tavasszal beszerzett, világújdonságnak számító Rodenstock 3D szemvizsgáló gépe 7-8 ezret képes bemérni, így aztán a szemgolyó hosszából, a szaruhártya vastagságából és a többi adatból teljesen személyre szabott lencséket tudnak gyártani.

A Star Optika alapítójától azt is megtudtuk, hogy a látásvizsgálat – melynek fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet – egész októberben díjmentes náluk, csupán egy bejelentkezés szükséges hozzá a (62) 744 239 számon.

  • Dátum: 2023.10.14-15.
  • Helyszín: STAR Optika, Szeged Nova (Szőregi út 80.)
  • Info vonal, bejelentkezés: (62) 744 239

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb