Közélet

Navracsics Tibor bejelentést tett az uniós forrásokról, kimondta, mikorra születhet megállapodás

Abban bízunk, hogy az Európai Bizottsággal olyan megállapodást tudunk kidolgozni, amely mind a két fél számára megfelelő – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden Brüsszelben az MTI-nek.

“Szándékunk továbbra is az, hogy a lehető legrövidebb időn belül eredményesen záruljanak le a tárgyalások, ezért növeltük az intenzitását ezeknek a konzultációknak és megbeszéléseknek” – tette hozzá.

A tárcavezető az uniós források felszabadításával kapcsolatos intézkedések végrehajtási folyamatával kapcsolatban tárgyalt Didier Reynders jogérvényesülésért és Johannes Hahn költségvetésért felelős biztossal. Mint mondta, alapvetően a kondicionalitási eljárásról, az úgynevezett szupermérföldkövekről volt szó, és a tárgyalások az igazságügy mellett más területeket is érintettek.

Hozzátette:

“önjelölt határidők vannak, de szeretném, ha november végére megállapodhatnánk.”

Mint mondta, a megbeszélések jól haladnak az Erasmus ügyében és az alapítványi fenntartásban működő egyetemek kérdésében is, “a felek javaslatai már nagyon közel állnak egymáshoz”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Financial Times üzleti napilap nemrég arról írt, hogy a bizottság alkut köthet a magyar kormánnyal azzal a feltétellel, hogy Magyarország támogatja az uniós költségvetés növelését és az Ukrajnának nyújtott újabb pénzügyi támogatást, a miniszter kijelentette: “Mi erről nem tudunk, de mi nagyon szeretnénk befejezni a tárgyalásokat minél korábban, hiszen mi eddig tartottuk is a menetrendet.”

Arra az újságírói kérdésre, miszerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök-jelölt a választási kampányban úgy nyilatkozott, ha ő lesz a kormányfő, akkor Lengyelország megkapja a visszatartott uniós forrásokat, Navracsics Tibor kifejtette:

“Ha ez valóban csak attól függ, hogy ki a miniszterelnök, vagy milyen kormánya van az országnak, akkor ez azt jelenti, hogy a bizottság alapvetően politikai alapon tesz különbséget bizonyos tagországok közt, és ez nem egyeztethető össze szerintem az uniós testület küldetésével.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb