Közélet

Esküt tettek a vásárhelyi Lynx harcjármű első honvédei

„Az ütőképes haderő megteremtéséhez nem csak a legmodernebb technikai eszközökre, hanem elhivatott honvédekre van szükség: olyan katonákra, akik értik világunkat és érzik felelősségüket” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az „Embert a vasra!” kampány, az Egységes Alapkiképzési Program, valamint az Önkéntes Katonai Szolgálat keretében szeptemberben bevonult állomány ünnepélyes katonai eskütételén. Itt azok a honvédek is tettek esküt, akik a vásárhelyi Lynx harcjárművekkel fognak szolgálni.

„A katonák életében talán az egyik legemlékezetesebb nap az eskütétel napja, amikor a legerősebb fogadalommal, az esküvel ígérnek hűséget a hazájuknak. A mai különleges eskütétel, hiszen ez alkalommal egyszerre köszönthetem a Lynx elnevezésű high-tech harcjárművekre kiemelt képzésben részesült katonáinkkal az Egységes Alapkiképzési Programban és az Önkéntes Katonai Szolgálat keretében a honvédelem ügyéhez csatlakozott fiatalokat is” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

ÖNZETLENÜL KELL SZOLGÁLNIUK EGYMÁST ÉS MAGYARORSZÁGOT

Hozzátette, az esküt tevő katonák szolgálatukkal hozzájárulnak hazánk területi szuverenitásának védelméhez és nemzeti ellenállóképességünk gyarapításához. „Az elmúlt hetek és hónapok közösséggé formálták önöket, bajtársakká váltak, ezáltal vállalva az ember által meghozható legnagyobb áldozatot: hazánk önzetlen szolgálatát. Ezentúl mindig és minden helyzetben tudniuk kell, hogy mit kell tenniük, nem csak önmagukért, hanem bajtársaik életéért is felelve. Önzetlenül kell szolgálniuk egymást és Magyarországot” – erősítette meg a tárcavezető. Szalay-Bobrovnicky Kristóf úgy fogalmazott: az elmúlt évek bebizonyították, hogy stabilnak hitt világunk békéje és biztonsága kiszámíthatatlanná vált, „a szomszédunkban dúló ukrán-orosz háború brutalitása, a Közel-Keleten felizzott terrorizmus és az eszkalációtól való félelem pedig egy átalakulóban lévő világ tüneteiként” sejlenek fel.

ELHIVATOTT HONVÉDEKRE VAN SZÜKSÉG

„Csak akkor tudjuk garantálni Magyarország békéjét, ha a kor kihívásaira a lehető leggyorsabban és legpontosabban vagyunk képesek reagálni. Ez a felismerés motiválta a Magyar Honvédség korszerűsítésének gondolatát és tette lehetővé a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programunk kidolgozását, egy csúcstechnológiás, békét garantálni tudó, elrettentő erejű haderő megteremtésének céljából” – fogalmazott. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint az „ütőképes haderő megteremtéséhez azonban nem csak a legmodernebb technikai eszközökre, hanem leginkább elhivatott honvédekre van szükség: olyan katonákra, akik értik világunkat és érzik felelősségüket.”

A honvédelmi miniszter felidézte: a haderő „Embert a vasra!” kampányának megvalósítására és területvédelmi ezredeikhez elszánt honvédeket keresnek, és külön örömként éli meg, hogy a haderőfejlesztés egyik legnagyobb büszkeségének tartott Lynx páncélos csapatszállító harcjárművekkel felszerelt hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár első zászlóaljának katonái is most esküdtek fel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott, hogy a tartalékos és területvédelmi alakulatok megfelelő kiképzése és felkészültsége is kiemelt fontosságú, az Egységes Alapkiképzési Program során elsajátított kötelező tárgykörök olyan tudást és ismeretet adnak, amely teljes állományok felkészültségét biztosítják.

CSAPATMUNKA, ÉS A KÖZÖSSÉGI GONDOLKODÁS

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, hogy a honvédek megtanulták a katonai érintkezés szabályait, elsajátították a csapatmunka jelentőségét és szert tettek a közösségi gondolkodás alapelveire. Hangsúlyozta, hogy vezérkari főnökként jelentős hangsúlyt fektet a kiképzések és gyakorlatok szerepére, a katonák kiképzését és kiképzettségét teszi az első helyre annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség valóban ütőképes haderővé váljon. A haderő újra visszatért a bentlakásos rendszerű kiképzéshez, amellyel egyértelműen erősödött a katonai szocializáció, több lett a terepen és lőtéren töltött idő, ezáltal kiképzettebb katonák teszik le most esküjüket.

Fotók: Horváth Sztaniszláv/honvedelem.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb