Mindenmás

Rangos elismerésben részesültek a Szegedi Tudományegyetem professzorai a Magyar Tudomány Ünnepének megnyitóján

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a pénteken kezdődő Magyar Tudomány Ünnepének nyitóünnepségét ezúttal Szegeden tartották. A megnyitón több tudományos díj is átadásra került, többek között a Szegedi Tudományegyetem két professzora is rangos elismerésben részesült – tájékoztatott a Magyar Tudományos Akadémia.

Eötvös József-koszorúval tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Szajbély Mihályt, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar professor emeritusát. Méltatásában elhangzott, hogy a 18., 19. és 20. századi magyar irodalom fontos életműveinek beható értelmezése és magyarázatos szövegkiadása, a korszak irodalomszemléletének, értékrendjének, sajtó- és médiatörténetének feltárása, egy modern műfaj – a hangjáték – sajátosságainak elemzése, valamint a vajdasági kortárs magyar irodalom gondozása terén végzett különösen értékes munkája, könyvei, szervezői és pedagógiai tevékenysége elismeréseként ítélték a díjat az irodalomtörténésznek. 

NEM Ő VOLT AZ EGYETLEN DÍJAZOTT

Szajbély Mihály mellett Máthé Imre, a biológiai tudomány doktora is megkapta az Eötvös József-koszorút: a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet professor emeritusát a gyógynövény-hatóanyag kutatása terén nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerést kiváltó tevékenységéért, a hazai flóra kémiai diverzitásának megismeréséhez hozzájáruló, igényes kemotaxonómiai hatóanyag-produkció értékeléseiért, széles körű és eredményes nemzetközi kutatási és oktatási együttműködéséért, a Szegedi Egyetem Farmakognóziai Intézet oktatási spektrumának kiszélesítéséért, elmélyítéséért, iskolateremtő tevékenységéért, valamint példamutató szakmai és közéleti aktivitásáért kapta meg a rangos elismerést. A kitüntetéseket Freund Tamás, az MTA elnöke, Erdei Anna, az MTA főtitkár-helyettese és Kollár László, az MTA főtitkára adta át a Magyar Tudomány Ünnepének nyitórendezvényén a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a díjazottaknak. A nyitóünnepségről egyébként videó is készült:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb