Közélet

A kulturális és innovációs miniszter kirúgta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját

Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum körül kirobbant botrány miatt meneszthették, mivel a minisztérium szerint az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta. Hannah Reyes Morales, a képsorozat fotósa sem érti, miért tiltották ki a 18 éven aluliakat a tárlatról, ami miatt most L. Simon Lászlónak mennie kellett.

„Csák János miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát” – áll a tárca kiadott közleményében.

ELMULASZTOTTA AZ INTÉZMÉNYTŐL ELVÁRHATÓ JOGKÖVETELÉST

A miniszter indokolásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – zárul a közlemény.

Az Index elérte L. Simon Lászlót, aki azt mondta, a történtekre később reagál. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója éppen a Múzeumok Szakmai Napja című rendezvényen vett részt a MNM-ban: az köszöntő beszédét még elmondta, de az első kerekasztal-beszélgetésről már kihívták, vélhetően ekkor közölték vele a hírt. Ezt követően már nem is tért vissza a beszélgetésre. A lap információi szerint Hammerstein Judit főigazgató-helyettes – a Balassi Intézet, illetve az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója – lehet az utóda.

MEGTILTOTTÁK A 18 ÉVEN ALULIAKNAK A MÚZEUMLÁTOGATÁST

A botrányt az váltotta ki, hogy – a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezésére – a Magyar Nemzeti Múzeumból kitiltották a 18 éven aluliakat a 2023. november 5-ig tartó World Press Photo kiállításról, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. A parlamenti párt szerint az a baj, hogy a tárlaton a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, emellett a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

A minisztérium most azt válaszolta az Indexnek, hogy “a magyar kormány elkötelezett a gyermekvédelem mellett. A gyermekvédelemmel kapcsolatos szabályozásra tekintettel a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Múzeum vezetésével, és felhívta az intézmény figyelmét, hogy biztosítsa a gyermekvédelem és a családok védelméről szóló törvények rendelkezéseinek betartását.”

NEM TUDTÁK JOGSZERŰEN BETARTATNI A KÉRÉST

A Magyar Nemzeti Múzeum azonban azt kommunikálta, hogy nem tudja jogszerűen végrehajtani Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólítását, mivel nem kérhetnek el személyi igazolványt. Az intézmény közleménye szerint a múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. „A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van.” Ezt követően L. Simon László, a múzeum főigazgatója a Facebookon mondott köszönetet Dúró Dórának, amiért ilyen remek reklámot csinált a múzeumnak.

A kitiltásos botránynak világszerte híre ment, az eset nagy felháborodást keltett. A történtekről többek között a The Guardian, a The Times of India és a Time is beszámolt. A magyar diákok pedig tüntetésbe fogtak, a döntés ellen bekötött szemmel tiltakoztak az MNM épülete előtt.

A FOTÓS NEM ÉRTI, MI A PROBLÉMA

Hannah Reyes Morales, a képsorozat fotósa is reagált a korlátozásokra, és elmondta, nem gondolná, hogy képei veszélyesek vagy károsak lennének a kiskorúak számára. “Több mint szomorú vagyok, hogy a történetük talán nem jut el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Szomorú vagyok, hogy a történetük rejtve marad, visszaidézve azt az elnyomást, amelyben nekik is élniük kellett” – fogalmazott a fotós, aki a Golden Days közösség tagjairól készített fényképsorozatot, és úgy véli, ennek a közösségnek van mit adnia és tanítania a világnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb