Közélet

Eladnának egy belvárosi ingatlant, felújítanák a trolikat és síncserét terveznek a 4-es vonalán – pénteken közgyűlés lesz Szegeden

Kitűzték a decemberi közgyűlés dátumát, ezek szerint 15-én ülne össze a képviselők a Városházán, hogy számos dologban döntsenek. Szó lesz többek között a 2023. évi önkormányzati költségvetés módosításáról, az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotásáról, a preferált szervezetek közgyűlési döntést igénylő kérdéseiről, és a 2024. évi belső ellenőrzési tervek jóváhagyásáról.

Mindezek mellett tájékoztatás hangzik majd el a szegedi integrált egészségügyi rendszer működésének tapasztalatairól, valamint beszámolnak az állandó bizottságok munkájáról, a polgármester és a jegyző közgyűléstől átruházott határkörei gyakorlásáról is.

FELÚJÍTANÁK A KORLÁTOKAT ÉS FELÚJÍTANÁK A TROLIKAT

A napirendi pontok között mazsolázva számos érdekes téma kerül tárgyalásra. Mint például, hogy síncserét terveznek a 4-es vonalán, megállóhelyi peron korlátokat és fémszerkezeteket cserélnének, valamint eladnák a Szegedi Közlekedési Kft. belvárosi, Dózsa utcai ingatlanát.

Az előterjesztésben az olvasható, hogy Szegedi Közlekedési Kft. a közösségi közlekedést szolgáló önkormányzati tulajdonú vagyontárgyak 2024. évi felújítási tervét (I. ütem) elkészítette. A tervben az alábbi tételek szerepelnek összesen nettó 254.000.000 Ft összegben:

  • a 4-es vonal 410 kitérő (Konzervatórium) – 410 kitérő (Szivárvány kitérő) közötti síncsere vasbeton alj felújítással, kapubejárók felújításával, vágányszabályozással (a Bécsi krt., Rákóczi u. átjárók felújítása nélkül). Ez nettó 169.000.000 forintba kerülne.
  • Mindezek mellett 2100 sínfolyóméter hosszúságú használt, 48-as rendszerű sínt szereznének be, a 3/3F-es villamos vasúti átjárón túli szakasz síncserés munkáinak előkészítésére. Az anyagbeszerzés költsége: nettó 30.000.000 Ft lenne.
  • Megállóhelyi peron korlátok és fémszerkezetek cseréjét tervezik a meglévővel azonos külalakban 5 megállóhelyi peronban. 1-2-es villamosvonalon, a Bécsi krt. odairányában, Bécsi krt. visszairányában, a Galamb utca megállóhelyen, a Rókusi templom megállóhelyeknél mindkét menetirányú peronokban (utóbbi helyszínen a peronokban a korláton és a megállóhelyi táblatartó fémszerkezeten túl a 2 db esőbeálló is javításra kerül). A munkák összköltsége: nettó 55.000.000 Ft lesz.

Mindezek mellett az is kiderült, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. a meglévő trolibusz állományának felújítására egy 3 éves programot tervez indítani, melynek megvalósítási ideje 2024-2026. A felújítás célja az, hogy a folyamatos üzembiztonság mellett, mind az utaskomfort, mind a szolgáltatás színvonala javuljon. “A társaság folyamatosan keresi annak lehetőségét is, hogy új trolibuszjárműveket pályázati forrásból beszerezzen, azonban addig is a meglévő, folyamatosan öregedő állomány felújítása kiemelt fontossággal bír” – áll az előterjesztésben. A tervek szerint erre összesen nettó 1.000.000.000 forintot költetnének.

ELADNÁK AZ SZKT DÓZSA GYÖRGY UTCAI INGATLANÁT

Az előterjesztések között az is szerepel, hogy az önkormányzat eladná a Szegedi Közlekedési Kft. tulajdonát képező Dózsa György utcai ingatlanát. “Az épületegyüttes „panzió” épületrésze jövedelemtermelő képességgel már nem rendelkezik, jelenleg kisebb átalakításokkal ügyfélszolgálati- és háttér irodaként, valamint a parkolóőrök bázis állomásaként funkcionál. A „parkolóház” jelentős része használaton kívüli, néhány földszinti helyiségben az elektromos rollerek és elektromos kerékpárok akkumulátorainak tárolása és töltése történik. A parkoláshoz szükséges technikai eszközök elavultak, a fűtési rendszer felújításra szorul. A korszerűsítés jelentős összegű beruházást igényelne. Az épületet a Szegedi Közlekedési Kft. nem kívánja tovább üzemeltetni, a teljes épület bérbeadása korlátozott módon lehetséges. Az épületből 2024. év elején a parkolási ügyfélszolgálat átköltözik a társaság Zrínyi u. 4-8. sz. alatti épületébe. Az ügyfélszolgálat átköltözésével az épület teljesen lezárásra kerül, mely – az értékesítés megtörténtéig – további energiamegtakarítást jelent a társaság számára” – áll a dokumentumban. Mint kiderült, az épületet 273.000.000 forintért adnák el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb