Szegedi ArcokVideo365

„Most már érzek apró rezdüléseket a lábamban” – a 19 éves Balázs egy nyári vízi balesetben bénult le, a Szent Vincent Rehabilitációs Központban kapott új reményt a gyógyulásra

A 19 éves Matúz Balázs élete álomszerűen alakult: a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium éltanulója a Szegedi Tudományegyetem orvosi karára felvételizett, ahová sikeresen be is jutott. Most szeptemberben kezdte volna meg tanulmányait, ám a nyáron egy szörnyű tragédia kettétörte ezt az álmot. Balázs ugyanis egy nyári kirándulás során túl sekély vízbe ugrott, aminek következtében lebénult és tolószékbe került. Balázs azonban nem adja fel, töretlenül bízik a jövőben, amihez nagy segítséget nyújt számára a Szent Vincent Rehabilitációs Központ. A történtek ellenére is életvidám és pozitív fiatal az egyik tornája során osztotta meg velünk történetét.

BALÁZS MINDIG IS ÉLTANULÓ VOLT

Balázs elképesztő tanulmányi eredményeivel már a középiskolában kitűnt társai közül. A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium biológia tagozatos diákja sorra zsebelte be a rangos elismeréseket.A 2022/2023-as tanévben biológia OKTV-n II. kategóriában országos 3. helyezést ért el, társaival megnyerte a II. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajzi- és Földtudományi csapatversenyt, valamint, 2. helyezést értek el a „Földrajz az egész világ” Országos Geográfiai Kvízelítő verseny döntőjében. Iskolája alapítványa Radnóti-díjat adományozott neki. Idén pedig sikeres felvételt nyert az SZTE Általános Orvosi Karára, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt Új Nemzeti Kiválóság Program keretében ösztöndíjat is nyert, azonban súlyos balesete miatt már nem kezdhette meg egyetemi tanulmányait és a minisztériumi ösztöndíjat is vissza kellett mondania.

NÉGY HÓNAPJA MINDEN MEGVÁLTOZOTT

Mint Balázs elmesélte, a baleset, mely egyik pillanatról a másikra megváltoztatta életét alig négy hónappal ezelőtt, augusztus 17-én történt. „Nyáron, a Körös holtágon kirándultunk a barátaimmal. Úgy gondoltam, hogy mélyül a víz eléggé, jó hőmérsékletű is volt, és ugrok egyet. Belesiklottam a folyóba, de valami volt benne, aminek fejjel nekimentem. Gondoltam, kisétálok a vízből, mert éreztem, hogy valami baj van. Nem tudtam azonban letenni a lábamat, szerettem volna kiemelni a fejemet, de az se ment. Végül egyik barátom húzott ki a partra. Mentőt hívtak, bevittek Békéscsabára, majd mentőhelikopterrel szállítottak Szegedre, ahol szerencsére még aznap meg tudtak műteni” – emlékezett vissza Balázs.

„APRÓ REZDÜLÉSEKET VETTÜNK ÉSZRE A LÁBAMBAN”

A balesetben Balázs eltörte az 5. ès 6. nyakcsigolyáját. Emiatt mellkastól lefelè lebénult. Mint mondta, a Szent Vincent Rehabilitációs Központba más sérültek ajánlásával jutottak el, s noha még csak pár alkalmat töltött intenzív tornával az intézményen belül, máris pozitív irányú változás tapasztalható állapotában, ami hatalmas örömet jelent mind Balázsnak, mind családjának. „Most már érzek mozgást a törzsemben lentebb is, sőt a lábamban is észrevettünk rezdüléseket” – újságolta a fiatal. Azt is elárulta, ezeket az apró eredményeket néha nagyon nehéz értékelni, mert még nagyon messze van a gyógyulás, de a Központ odaadó és nagy szakértelemmel bíró csapatának köszönhetően elindult az úton, ami reményt és hitet ad a folytatásra, arra, hogy megéri küzdeni.

„MEG KELL LÁTNI A JÓT”

„Meg kell látni a jót, s ezeket az apró dolgokat most már meg tudom látni, s ezek visznek előre. Természetesen van, amikor nehezebb, van, amikor könnyebb. Ez egy új helyzet, egy új kihívás. Szeretem a kihívásokat, bár nem pont ilyenre számítottam. Vannak hullámvölgyeim, ezért pszichológussal is konzultálok. Nehéz feldolgozni, hogy lebénultam, nagyjából teljesen. Azóta viszont jönnek vissza dolgok és szerencsére erősödök is” – mondta el Balázs.  Hozzátette, nagyon sokat segít ebben a Szent Vincent Rehabilitációs Központ, ahol jövőre mindenképp szeretné folytatni terápiáját.

„A CÉLJAIM VISZNEK ELŐRE”

„A céljaim visznek előre. Az orvosit el akarom végezni, bármiféleképpen, de jövőre elkezdem. Szeretnék felépülni, legalább egy önellátó szintre eljutni, akár kerekesszékben, jobb esetben a saját lábamon állva” – zárta gondolatait Balázs.

Ha lehetőséged van rá és szeretnél te is segíteni abban, hogy Balázs elérhesse álmait, a Szent Vincent Rehabilitációs Alapítványon keresztül támogathatod őt:

  • Szent Vincent Rehabilitációs Alapítvány
  • Számlaszám: 50468328-10004586
  • Közlemény: Matúz Balázs

Operatőr és fotók: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb