Szegedi Arcok

Pogány Induló: “Szeged a hiphop városa, én nyomom az utcagyerek helyett, akinek nincs lehetősége kifejezően elmondani, hogy mi van vele”

“Szeged a hiphop városa. Én Szeged miatt kezdtem el rappelni, a haverjaimnak” – mondta el Szirmai Marci, avagy a Pogány Induló a 24.hu-nak adott interjújában, melyben az egyedi mély hangorgánummal megáldott fiatal előadó mesélt városunkról, karrierről és zenéről, sőt azt is elárulta, hogyan képzeli el a jövőjét öt év múlva.

“MIKOR MEGSZÜLETTEM ZENÉSZNEK SZÁNTAK”

Szirmai Marci, avagy a Pogány Induló 2022-ben, 17 évesen bukkant fel, és azóta üstökösként hasít a magyar hiphop közegben. Mint a szegedi fiatal elmondta, mindig is a zene érdekelte, így egyértelmű volt számára, hogy ezen a pályán induljon el. “Egyértelmű volt, mert mikor megszülettem, zenésznek szántak. Édesanyám zongoratanár. Beíratott hegedűre és kilenc évet hegedültem. Zongoráztam is, nyilván azt is miatta. Édesapámnak köze nincs a zenéhez, viszont ő neki az édesanyja Bükkszentkereszten csinált egy egyszemélyes zeneiskolát, mert annyi hangszeren tudott. Ő is nagyon sokat képzett engem” – mondta el a 24.hu-nak.

A SZÜLEI RÁJÖTTEK, HA NEM FOGLALKOZNAK VELE, FELGYÚJTJA A HÁZAT

Hozzátette, szülei korán rájöttek, hogy vele foglalkozni kell, vagy “felgyújtja a házat”. “Mindig játszottam a fejemet és már tudták, hogy én leszek a családban a következő. A nagyapám is ugyanilyen volt. Tíz-tizenkét éves koromban már játszhattam a Szegedi Nemzeti Színházban, és kisebb társulatokban. Szavalni is szerettem, ha mondtak tíz verscímet, azt mindet tudtam fejből” – árulta el az előadó, mint azt is, színpadi előadásmódját azzal alapozta meg, hogy 10 és 15 éves kora között a szülei rendszeresen beküldték a színházba a rendezőasszisztenshez, hogy tanítson meg neki mindent A-tól Z-ig arról, hogy hogyan kell viselkedni a színpadon.

HA A CIGÁNYGYEREK NEM TUDJA ELMONDANI A CSILLAG TÉREN, AKKOR ÉN ELMONDOM HELYETTE, HOGY KIT ÜTÖTTEK AGYON A MÚLTKOR A SZÉCHENYIN

“Ezért nyomom én az utcagyerek helyett, akinek nem volt lehetősége megtanulnia kifejezően elmondani, hogy mi van vele, úgy kiadnia magából az érzéseit, hogy mások megértsék. Itt vannak a spanjaim, szegedi cigánygyerekek. Látom, ami történik velük és azt megírom, mert ők nem tudják megírni. Én is sokat voltam az éjszakában, esténként elszöktem, hülyeségeket csináltam, de mellette a művészet is megvolt. Úgyhogy ha a cigánygyerek nem tudja elmondani a Csillag téren, akkor én elmondom helyette, hogy kit ütöttek agyon múltkor a Széchenyin” – mondta el.

TERÁPIASZERŰEN MOST SZEGEDEN TÖLTÖTT EGY HETET

Marci jelenleg nagyrészt Pesten tölti a mindennapjait, a Zomblaze-zel dolgozik, ő a menedzsere. “Igazából csak dolgozok meg bulizok. De most például elegem volt Pestből, ezért egy hétig Szegeden voltam, ilyen terápiaszerűen. Mindenkit meglátogattam: Szentes, Vásárhely, itt mindenhol a család vesz körül. Körbejártam a Dél-Alföldön.”

SZEGED A HIPHOP VÁROSA

Mint a fiatal előadó elmondta, úgy látja, hogy a rap-szcéna manapság teljesen Szeged központú lett, Szeged a hiphop városa. “Budapesten azért megy a hiphop, mert Pesten minden megy, ott mindenre van érdeklődés. De ha egy budapesti hiphoposnak azt mondod, hogy Szeged, akkor az a reakciója, hogy „anyád, ismered onnan ezt, meg azt, meg amazt?!” Én Szeged miatt kezdtem el rappelni, a haverjaimnak. Ha Soundcloudra felmész, látod, hogy az összes régi számom konkrétan erről a városról szól, hogy mekkora nagy hiphopos brigád. Persze mindenki, aki szerencsét akar próbálni, az végül feljön Pestre. Mégiscsak itt szövi a pók a hálóját” – árulta el Szirmai Marci.

HOFI A KEZDETEK ÓTA SEGÍTI

Azt is elárulta, a szakmában Hofival ápolnak jó barátságot, aki nagyon sokat segített neki a pályán az elejétől fogva. “Az első központos koncertemen találkoztam vele. A Központ, tudod, ami ott van a Madách téren. Buli után följöttem félmeztelenül, izzadtan, és rám rakta a kabátját, hogy „gyere, elviszlek egy cigire”. Elszívtunk egy cigit és azóta így vagyunk” – mondta el, összekulcsolva a mutatóujjait.

ÖT ÉVEN BELÜL MÁR CSAK ÜZLETEMBER AKAR LENNI

Mint Szirmai Marci elárulta, számára a zene nem munka, a zene egy mánia, ami mindig része lesz az életének. Ettől függetlenül, mint mondta, öt éven belül “ki akarja fullozni a rapet”, öt éven belül már csak üzletember akar lenni.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb