Közélet

Gazdatüntetés van a szomszédban, megbénították a forgalmat a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhöz vezető úton

Mintegy 50 mezőgazdasági munkakép gyűlt össze a Csanádpalota-Nagylak átkelőhelynél lévő vámhoz közel, fennakadást okozva ezáltal a közúti forgalomban. Mint kiderült, a Bukarestet „célzó” gazdák és fuvarozók Afumațiban gyülekeztek, míg az ország nyugati részén az aradi és temesvári termelők a nagylaki határátkelők felé vették az irányt.

A Maszol azt írja, hogy Gheorghe Porubsky, a Nagylaki Parasztok (Țăranul nădlăcan) nevet viselő egyesület elnöke azt mondta, hogy a munkakörülményeik miatti elégedetlenség miatt vonultak ki tüntetni. Traktorokkal és egyéb munkagépekkel haladnak lassú sebességgel a Nagylak I. és Nagylak II. határátkelők összekötő útjain.

TÖBB MINDEN MIATT ELÉGEDETLENEK

„Több mindennel elégedetlenek vagyunk, de leginkább az ukrán gabonadömpinggel. Elégedetlenek vagyunk, amiért az APIA késve fizet, a kormány pedig kevés kártérítést ad a károk után. Az aszály után például nagyjából 4 ezer lejt (mai árfolyamon 297 ezer forintot) ígértek nekünk, de alig több mint 300 lejt (22 ezer forintot) kaptunk. Ez elfogadhatatlan. Problémán van a pénzintézetekkel is, mert túl magas kamatot számítanak fel a hitelekre és nem átlátható a szerződés” – nyilatkozta a gazdaszervezet vezetője. Felvonulásukat a hatóságok felügyelik, ugyanakkor még nem tudni, hogy az pontosan meddig fog tartani. Porubsky csak annyit mondott, hogy spontán tüntetésük addig tart, amíg „kitart a gázolaj az üzemanyagtankban”.

A MINISZTER LEÜLNE TÁRGYALNI

A lap szerint Florin Barbu mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy eddig még nem keresték meg semmilyen követeléssel a Bukarest mellett és az országszerte immár két napja tüntető gazdák, de nyitott a tárgyalásra. Az Agerpres beszámolója alapján a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy hétfőn délre tárgyalásokra hívta a gazdaszervezetek képviselőit, de ez nem jelenti azt, hogy ne ülne le velük korábban is egyeztetni a követeléseikről. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a tiltakozók által felvetett problémák egy részének – például a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás árának – a megoldása nem a mezőgazdasági minisztériumra tartozik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb