Közélet

Újra sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrjei, nem fogadják el Lázár János bérajánlatát

A munkavállalói érdekképviselet nem tudja elfogadni a három év alatt 25 százalékos béremelésről szóló ajánlatot, és a továbbiakban a Volánbusszal akarnak tárgyalni, nem a MÁV-csoporttal.

Bejelenti a sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz), miután a szakszervezet operatív testülete úgy határozott, nem fogadja a munkáltató bérajánlatát. Január 28-29-én országos munkabeszüntetés lesz – közölte a Népszavával Dobi István Szaksz-elnök. A szakszervezeti vezető szerint a sztrájkkészültséget abban a pillanatban lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól.

NEM VESZIK FIGYELEMBE LÁZÁR FENYEGETÉSÉT

A szakszervezet operatív bizottságán egyetértés volt arról, hogy nem veszik figyelembe Lázár János közlekedési miniszter fenyegetését, amely szerint nyomás alatt nem hajlandó tárgyalni. Dobi István úgy fogalmazott: “teher alatt nő a pálma.”

Arról is döntöttek, hogy MÁV-Volán vállalatcsoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsának ülése helyett a továbbiakban a Volánbusz Zrt-vel szeretnék folytatni a bértárgyalást. Ennek az az oka, hogy a Volán buszvezetők bére jelentős lemaradásban van például a MÁV-Startnál dolgozók béréhez képest.

HÁROM ÉV ALATT LENNE 25 SZÁZALÉKOS EMELÉS

Lázár János ajánlata szerint lehet 25 százalékos a bérnövekedés, csak nem idén, hanem három év alatt. Lázár János közlekedési miniszter ajánlata alapján három év alatt 25 százalékos lenne a bérnövekedés, 2024-ben minimum 70 000 Ft/fő/hó béremelés valósulhatna meg a MÁV-Volán vállalatcsoportnál. Ez a Szaksz számára elfogadhatatlan. Noha a többi reprezentatív szakszervezet korábban kijelentette, hogy több évre szóló bérmegállapodásról szó sem lehet, „most úgy ment át a miniszter ajánlata, mint kés a vajon” – számolt be Dobi az Érdekegyeztető Tanácsban történtekről. A bértárgyalás egy hét múlva, január 23-án folytatódik, a megállapodás aláírására pedig január 30-án kerülhetne sor. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb