Közélet

Továbbra is Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa, világviszonylatban a középmezőnybe tartozunk

A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe szerint 2022 után 2023-ban is Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa. Ráadásul a velünk vetélkedő Bulgária és Románia is egyre jobban hagyják le Magyarországot.

A Transparency International minden évben elkészíti Korrupció Érzékelési Indexét (CPI), amely alapján kiszámolják, mely országok a legkorruptabbak és melyek a legkevésbé azok a világon. Ezt egy nullától százig terjedő skálán pontozzák, és minél több pontot ér el egy ország, annál kevésbé korrupt. Magyarország – akárcsak tavaly – 42 pontot szedett össze a felmérésen, amellyel az egyáltalán nem hízelgő, az Európai Unió legkorruptabb országa címet idén is “megnyerte”.

A KÖZÉPMEZŐNYBE TARTOZUNK VILÁGVISZONYLATBAN

Bulgária a tavalyi 1 pont helyett már hárommal vezet előttünk (45 pont), Románia pedig megtartotta tavalyi 46 pontos eredményét. Világviszonylatban viszont még ez sem olyan vészes eredmény, hiszen a 180 országot mérő kutatás szerint a középmezőnyben tartózkodunk, egészen pontosan a 76. helyen osztozunk Kubával, Kínával, Bahreinnel, Moldovával és Észak-Macedóniával. A vezető Dánia 90 ponttal, a második Finnország 87-tel.

Magyarország a legjobb eredményt 2007-ben érte el, amikor a 39. helyen állt a világon Ciprussal együtt. Azóta viszont folyamatos a zuhanás, 2020-ra sikerült elérni, hogy Bulgáriával és Romániával holtversenyben legyünk utolsók, Bulgária 2021-ben visszavette „vezető” pozícióját, viszont az utóbbi két évben már nem engedtük ki a kezünkből az utolsó helyet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb