Közélet

Vagyonnyilatkozatok 2024: jelentősen apadtak Orbán Viktor megtakarításai, Novák Katalin semmit sem tudott félretenni, Lázár János pedig szántókkal gyarapodott

Jelentősen apadtak Orbán Viktor megtakarításai, Novák Katalin semmit sem tudott félretenni, Lázár János földekkel gyarapodott, Szijjártó Péter pedig továbbra is 30 millióval tartozik a szüleinek, de van olyan képviselő, aki az állampolgárságáról, más pedig a neki küldött adományokról is írt az idei vagyonnyilatkozatában. Közzétették az Országgyűlés honlapján, és a kormany.hu oldalon is a magyar politikusok nyilvánosan megismerhető vagyonnyilatkozatait, mutatjuk!

ORBÁN VIKTORNAK APADTAK A MEGTAKARÍTÁSAI

Annak ellenére, hogy tavaly év közben is jelentősen nőtt a miniszterelnök fizetése, Orbán Viktor vagyonnyilatkozata szerint közel 4 millióval csökkentek a megtakarításai. A miniszterelnök több év után tavaly tüntetett fel először komolyabb összegű megtakarítást a bevallásában: akkor 14 millió forintról nyilatkozott, ez az összeg mostanra 10 millióra apadt. A pénzt továbbra is feleségével, Lévai Anikóval közös számlán tartja. A friss bevallás szerint Orbán nevén a budapesti és felcsúti házon kívül továbbra sincs más ingatlan – derült ki a vagyonnyilatkozatból.

NOVÁK KATALIN 10 MILLIÓVAL KEVESEBB MEGTAKARÍTÁSSAL RENDELKEZIK

A köztársasági elnök keze közül, úgy tűnik, elfolyik a pénz. Magas fizetése ellenére megtakarításai 10 millióval csökkentek egy év alatt. Novák Katalin államfő bankszámláján már csak 31 millió forint van friss vagyonnyilatkozata szerint, miközben tavaly még 41 millió volt. Vagyis 10 millióval lett szegényebb egy év alatt, annak ellenére, hogy köztársasági elnökként nem keres rosszul: havi bruttó 4,59 millió a fizetése. A jelek szerint ezt az összeget az elmúlt egy évben mind elköltötte, és még hozzá is kellett nyúlnia a megtakarításaihoz. Biztosan nem ingatlanra költött, mert ingatlanlistája nem változott: a főváros XI. kerületében egy családi ház és két lakás, Szegeden három lakás, Balatonlellén egy üdülő, valamint szintén Szegeden egy garázs. Ezen kívül Novák Katalinnak továbbra sincs se nagy értékű vagyontárgya, se autója, se részvénye vagy műtárgya, ahogyan tartozása sem. Ingatlan-bérbeadásból évi kétmillió forintot meghaladó jövedelme van. Újdonság, hogy feltüntette jövedelem nélküli megbízatásként, hogy az általa alapított Családpárti Alapítványban visel tisztséget.

LÁZÁR JÁNOS SZÁNTÓVAL GAZDAGODOTT

Az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető Lázár Jánosnak már az alap vagyonnyilatkozat sem elég régóta, ha az összes ingatlanját fel akarja sorolni: tavaly négy újabb szántóval gazdagodott, így összesen már 43 különböző ingatlant tudhat magáénak. A nagyjából 24 hektárt kitevő négy új szerzemény Hódmezővásárhely környékén található. A vadászatoknál hasznos Land Rover Defender és a vagány Mini Cooper Cabrio mellé tavaly lízingelni kezdett egy Audi A6 Allroadot is. A vásárlások ellenére készpénzállománya és bankbetétje némileg nőtt tavalyhoz képest, jelenleg 34 millió forint. A tartozásai azonban ennél nagyobb összeget tesznek ki: 12 millió a személyi kölcsöne, a 24 millió a beruházási hitele és van 20 milliós lízingtartozása is, emellett a magánszemélyekkel szemben fennálló tartozása is megmaradt, jelenleg 40 millió forint.

KÉT INGATLANNAL GYARAPODOTT A HONVÉDELMI MINISZTER

Két ingatlannal gyarapodott tavaly Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a kormányzati szereplése kezdetén még igen impozáns bankbetétje viszont szinte teljesen eltűnt. A tárcavezető a mostani bevallása szerint a korábban meglévő hét ingatlan mellé vásárolt egy 717 négyzetméteres XII. kerületi udvarral rendelkező „kivett lakóházat” és egy 14 ezer négyzetméteres káptalantóti majort, ahol maga az épület is 400 négyzetmérer. A hitelintézeti bankkövetelése a legfrissebb bevallás szerint mindössze 32 millió, ami eltörpül ahhoz képest, hogy 2022-ben még 1 milliárd volt a számláján. A miniszternek van 50 milliója HOLD PB alapban, van egy 55 milliós banki tartozása is.

ÁLLAMPAPÍROKBA FEKTETETT LANTOS CSABA

Némileg csökkent az az összeg, amelyet Lantos Csaba energiaügyi miniszter magyar állampapírokba fektetve tart, ugyanis a tavalyi 920 millió forint helyett már „csak” 867 millió forint szerepel ebben a tételben. Találhatunk nála egy 50 millió forintos hitelintézeti számlakövetelést is, 904 millió forintra gyarapodott a Lantos Zrt.-vel szemben fennálló kölcsönkövetelése, az ugyanitt fennálló vételár-követelése viszont 280 millió forintra csökkent, míg a korábban bevallott nagyjából 100 millió forint értékű biztosítási és nyugdíjpénztári követeléscsomagja változatlan maradt. Lantos közel tucatnyi olyan megbízatással rendelkezik, amelyből a miniszteri fizetésén felül jövedelme származik, például tagja a 4iG Nyrt. tanácsadói testületének, a Richter Nyrt. Igazgatóságának, és benne ül a szegedi egyetem kuratóriumában is.

SZIJJÁRTÓ TARTOZIK A SZÜLEINEK, GULYÁS GERGELY NEM VETT FEL ÚJABB HITELT

A nemzetgazdasági miniszter értékpapírba fektette a megtakarításait. 

  • Nagy Márton bevallása szerint összesen 100 milliója van állampapírban és Generali biztosításokban. A készpénzes tartaléka és a bankbetétei 9 millió körüli összeget tesznek ki. A miniszter 1/1-es birtokosa egy II. kerületi lakóháznak, de további három budai lakóingatlanban résztulajdona is van.
  • A korábban visszafizetett hitelei mellé nem vett fel újabbakat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a vagyonnyilatkozatába beírt egy 20 millió forintos, Bónusz Magyar Állampapírban elhelyezett befektetést és 11,8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelést.
  • Szijjártó Péter továbbra is 30 millióval tartozik a szüleinek. A miniszter annak ellenére, hogy az utóbbi években komolyabb összegeket vallott be megtakarításként, nominál érétken őrzi az évekkel korábban kapott szülői kölcsönt. Pénzvagyona ugyan kevesebb mint tavaly, de így is 16 millió, és befektetési jegyben is rendelkezik 46 millióval.
  • Pintér Sándor belügyminiszternek még mindig megvan az 1995-ben örökléssel a birtokába került Wartburgja, ezen felül többféle megtakarítással is rendelkezik a forintszámlától az állampapírokon át a kötvényekig, azonban már évek óta nem fizették vissza neki a fél milliárd forintos, családi, baráti kölcsönét. Miniszteri fizetésén kívül más bevétele nincs.
  • Varga Mihály 28,4 millió forintot takarított meg állampapírban, befektetési jegyben pedig 11,6 millió forintja van, de feltüntetett egy 7 millió forintos banki számlakövetelést is. Tartozik azonban magánszemélyeknek, 62,4 millió forinttal, ami mintegy 5 millió forinttal több, mint tavaly.
  • A 2023 nyarán a miniszteri posztot az európai parlamenti listavezetői posztra cserélő Varga Judit a Közép-Európai Akadémián végzett tudományos-kutatási és oktatói tevékenységéért kapott havi bruttó 1 és 5 millió forint nagyságú jövedelmet a bruttó 2,6 millió forintos képviselői jövedelme mellé, ennek ellenére a vagyonnyilatkozata szerint továbbra sem tudott félretenni egy fillért sem. Van viszont 60 millió forintos jelzáloghitele, illetve 2023 áprilisában a családjától 5 millió forintot kért kölcsön, amely 2033. május 31-én fog lejárni.

LAKÁSVÁSÁRLÁSI ELŐLEGET VETT FEL GYURCSÁNY FERENC

Az Altus Portfólió Kft. tulajdonosaként havi néhány száz ezer plusz jövedelmet kap Gyurcsány Ferenc a képviselői juttatás mellé, ezen felül a más szerződés alapján fennálló pénzkövetelések között szerepel egy 433 millió forintos lakásvásárlási előleg, illetve két adott kölcsön, egy 10 milliós és egy 199 millió forintos – ez nagyjából megegyezik a tavalyi összegekkel. A Demokratikus Koalíció politikusa feltüntetett egy 58 millió forintos banki hiteltartozást is.

NOVÁK ELŐD, DÚRÓ DÓRA ÉS TOROCZKAI LÁSZLÓ

Csak magyar állampolgárságom van – írta az egyéb közlendőkhöz a vagyonnyilatkozatában Novák Előd. A Mi Hazánk politikusa azt is bejelentette a vagyonnyilatkozatban, hogy a 2024. évi képviselői jövedelmét felajánlotta közhasznú missziókra, „főként egy anyaotthon létrehozására, de a gyermekvállalás egyéni és nemzetgazdasági fontosságát hangsúlyozó kampányra is, mivel a kormány sajnos állami pénzből társadalmi célú hirdetések helyett csak kormánypropagandát folytat óriásplakátokon napi politikai harcok mentén”. Felesége – és egyben képviselőtársa – Dúró Dóra szintén nyilatkozott arról, hogy csak magyar állampolgársága van.

A Mi Hazánk frakció vezetője Toroczkai László szintén belefoglalta a vagyonnyilatkozatba a politikai állásfoglalását. 2023-ban 170 ezer forintért vásárolt 521 négyzetméternyi kivett utat, amely a tanyájához bevezető rövid út, és indoklása szerint azért vette meg, mert elege lett „az azon keresztül vonuló illegális migránsokból, embercsempészekből és egyéb bűnözőkből”. Toroczkai nem nyilatkozott arról, hogy magyar állampolgár-e.

A SZEGEDI KÉPVISELŐK

A vagyonnyilatkozatokból kiderült, hogy Szabó Sándornak továbbra is megvan a 118 négyzetméteres szegedi lakóháza, és egy Ford Mondeót is a magáénak tudhat. A képviselő tavaly óta vásárolt még OTP-részvényt, jelenleg 2000 OTP-, 80 ezer NUTEX-, és 30 ezer Delta Technologies részvénye van jelenleg. Tartozása is van, méghozzá 10 millió forint. Mindezek mellett Mihálffy Béla is leadta a vagyonnyilatkozatát. Ebből kiderült, hogy

  • egy Szeged környéki tanyával,
  • egy 110 négyzetméteres lakóházzal,
  • és az ahhoz tartozó 180 négyzetméteres gazdasági épülettel rendelkezik.

A képviselő vásárolt egy Kia Sorrentót tavaly, megtakarítása nincs, viszont egy 15 milliós lízinget feltüntetett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb